Schüco se pozitioneaza ca deschizator de drumuri in domeniul sustenabilitatii |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 02 Aug 2023 06:20 |
Intr-un mediu macroeconomic dificil, grupul Schüco a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri, incheind anul fiscal 2022 cu vanzari totale de 2,28 miliarde euro, ceea ce reprezinta un avans de 14,3% fata de exercitiul financiar precedent. Compania a avut in perioada analizata o medie de 6.750 de angajati, din care 2.650 in afara granitelor Germaniei.
Conform oficialilor grupului, capitalul propriu continua sa fie stabil, cu o structura echilibrata. In 2022, au fost derulate investitii in suma de 89,5 milioane de euro, usor mai mari decat cele din anul precedent. O mare parte din cuantumul respectiv a fost alocata pentru lucrari ample de constructie si de extindere a santierului care au inceput in urma cu sase ani.
In 2022, doua cladiri noi au fost finalizate. Centrul de prezentare, cu o suprafata de 4.500 mp, proiectat de cabinetul de arhitectura One Fine Day (Düsseldorf), a fost inaugurat in luna mai 2022 si pana la finele anului respectiv a primit peste 7800 de vizitatori, care si-au putut forma o imagine completa asupra lumii Schüco.
Finalizata in toamna lui 2022 si proiectata de 3XN Architects (Copenhaga), noua cladire principala, Schüco One, este o completare a campusului Schüco. Designul exterior si arhitectura interioara, care ofera spatii de comunicare deschise pentru un mediu de lucru modern, orientat spre angajati, reflecta perfect principiile companiei, stabilind noi standarde inclusiv in materie de sustenabilitate. Schüco One a fost prima cladire din lume care a primit toate cele trei certificari de durabilitate: DGNB Platinum, LEED Platinum si BREEAM Excellent. De asemenea, DGNB a acordat cladirii premiul „Diamond” pentru design si arhitectura de inalta calitate.
In ianuarie 2022, Schüco a achizitionat actiunile ramase la compania Sälzer, cu sediul in localitatea Marburg – Germania. Firma ofera solutii personalizate de inalta securitate, acoperind zonele de rezistenta la efractie, explozie si gloante si oferind, de asemenea, optiunea de a combina individual clasele de siguranta ale fiecareia dintre functiile mentionate anterior.
In aprilie 2022, a fost infiintata sectia Schüco Interior Systems KG, cu scopul de a deschide noi domenii de crestere si de a stimula dezvoltarea de produse sub brandul Schüco. Astfel, se incurajeaza dezvoltarea de inovatii pentru spatiile de locuit si de lucru, in special pentru interioare, cum ar fi peretii despartitori multifunctionali, rafturi si sisteme de mobilier.
La finele lunii mai 2022, compania Schüco Global Services KG, din Bielefeld, a fost inscrisa in registrul comertului. Noua firma isi propune sa combine zona post-vanzare a afacerii cu intretinerea si service-ul, sa dezvolte afacerea la nivel international si sa ofere suportul necesar partenerilor intr-un context de majorare a cererii.
La 3 iunie 2022, Schüco Global Services KG a achizitionat compania olandeza Service Kunststof Kozijnen B.V., cu sediul in Assen. Furnizor experimentat de lucrari de intretinere si reparatii pentru ferestre si usi, compania are o reputatie solida in zona de constructii rezidentiale in special, asigurand servicii rapide si profesionalw. Schüco si SKK B.V. urmaresc impreuna sa ofere un serviciu post-vanzare extinse pentru cladiri rezidentiale si comerciale, adresate intregii piete din Olanda.
Ca parte a extinderii zonei post-vanzare, Schüco Global Services KG a achizitionat la 1 septembrie 2022 operatiunile comerciale ale MM Metall- und Glastechnik (cu sediul in Schriesheim). Aceasta firma se concentreaza pe intretinerea, repararea, instalarea si service-ul solutiilor promovate de grupul german.
La 1 iulie 2022, Schüco a preluat o cota de 26% la AWB Aluminiumwerk Berlin GmbH, din Berlin, in vederea consolidarii parteneriatului strans dintre Schüco si AWB si asigurarii unei optimizari a lantului de aprovizionare, concomitent cu diminuarea amprentei de carbon.
In luna august a anului precedent, ca parte a unui joint venture sub numele RE:CORE GmbH, Schüco Polymer Technologies KG - Weißenfels si Remondis Recycling au intrat intr-un parteneriat strategic in scopul este de a asigura un proces de reciclare in bucla inchisa pentru profilele de ferestre din PVC-U, ca parte a economiei circulare in constructii. RE:CORE ofera companiilor partenere Schüco un serviciu exclusiv de reciclare pentru ferestre vechi si deseuri de profile din industria ferestrelor.
La 5 septembrie 2022, filiala britanica Schüco UK a achizitionat atat Kestrel Aluminum Systems Ltd, cat si Kestrel Powder Coating Ltd, cu sediul in Birmingham - Marea Britanie. Kestrel este un furnizor de sisteme de ferestre care dezvolta produse pentru proiecte comerciale si rezidentiale. Sistemele Kestrel completeaza gama Schüco. Ambele companii vor beneficia de experienta celeilalte, precum si de gama extinsa de produse, care le va permite sa-si asigure o cota de piata suplimentara in Marea Britanie.
Analiza structurala a operatiunilor derulate in 2022 arata ca divizia de sisteme metalice (aluminiu si otel) a realizat o cifra de afaceri globala de 1,820 miliarde euro, cu 14,8% mai mult decat anul precedent, in pofida incertitudinii uriase de pe pietele de achizitii respective. In afara Europei, cifra de afaceri a crescut cu 32,8%, pana la 425 de milioane de euro, comparativ cu anul precedent. Dezvoltarea a fost insa eterogena. Desi China a fost inca puternic afectata de politica tarii zero-Covid aplicata in prima jumatate a anului, statul asiatic a reusit sa inregistreze recuperari semnificative spre sfarsitul anului. Filiala indiana a Schüco a beneficiat la randul sau de efectele de redresare ale pandemiei si a reusit sa depaseasca asteptarile prin cresterea cifrei de afaceri. Acelasi lucru a fost valabil si pentru regiunea de vanzari din Asia de Sud-Est, care si-a continuat tendinta de crestere. Totodata, filialele din Dubai si Turcia au incheiat anul cu succes pentru segmentul lor de afaceri.
In Europa, activitatea a continuat sa fie marcata de probleme legate de lantul de aprovizionare la nivel mondial, precum si de cresterea brusca a preturilor materiilor prime, de razboiul din Ucraina si de cresterile masive ale costurilor energiei si ratelor inflatiei. Aceste provocari au influentat negativ afacerile in a doua jumatate a anului. Cu toate acestea, pietele din Franta, Italia, Peninsula Iberica, Olanda si Belgia au reusit in continuare sa inregistreze o crestere semnificativa. Astfel, vanzarile diviziei de sisteme metalice au sporit cu 10,5%, pana la 1,31 miliarde euro.
Pe piata din Germania, in 2022 sectorul constructiilor a contribuit la stabilizarea productiei economice, dar a fost sub o mare presiune. In timp ce intarzierile de comenzi si platile in avans din prima jumatate a anului au ajutat la o utilizare buna a capacitatilor de procesare ale partenerilor, incepand din trimestrul al treilea s-a instalat o scadere semnificativa a comenzilor primite, in special in cazul proiectelor de constructii noi. Factorii declansatori au fost reprezentati de presiunea extrema a preturilor pentru toate produsele din industrie, precum si de cresterea incertitudinii din cauza situatiei geopolitice. Cu toate acestea, la o valoare de 600 de milioane de euro, cifra de afaceri din spatiul federal a fost peste nivelul anului precedent, cand a totalizat 558 de milioane de euro.
Pe segmentul PVC-U, incasarile au sporit cu 8% atingand 420 de milioane de euro, din care 145 milioane de euro in Germania (in usoara crestere de la 143 milioane de euro in precedentele 12 luni). De asemenea, celelalte piete europene au inregistrat o dezvoltare sustinuta, in special cele din Italia, Belgia si Olanda.
Strategia de digitalizare aproape completa a proceselor din constructii – cu obiectivul de a conecta etapele de proiectare si planificare ale unei lucrari de constructii, precum si fabricarea, instalarea, utilizarea, intretinerea si reciclarea – a continuat sa fie urmarita in 2022. In acest scop, au fost dezvoltate si comercializate noi produse si servicii. Un exemplu in acest sens este SchüCal MES (Manufacturing Execution System), pe care clientii Schüco il pot utiliza pentru a controla toate procesele de fabricatie. Prin urmare, sistemul face un pas major catre fabricarea digitala, oferind informatiile necesare procesarii, intr-un mod clar si comprehensibil.
Dincolo de protectia climei, sustenabilitatea este privita de oficialii Schüco ca un obiectiv concret. In unitatea de afaceri PVC-U, accentul in 2022 s-a pus pe proiectul „Go Circular”, bazat pe ideea ca anvelopele cladirilor sunt viitoare rezerve de materie prima. In acest scop, un proces inchis de reciclare PVC-U urmeaza sa fie realizat prin societatea mixta RE:CORE, ce va asigura o contributie activa suplimentara la o industrie a constructiilor aliniata la principiile dezvoltarii durabile.
Una dintre provocarile majore actuale este reprezentata de atingerea neutralitatii climatice in sectorul constructiilor, pe toate segmentele de materiale au mai subliniat reprezentantii grupului german. Industria constructiilor are sarcina de a atinge obiectivele ambitioase stabilite de politicieni si de a anula emisiile de CO2 generate in timpul constructiei, exploatarii si demolarii cladirilor. Valoarea CO2 a unei cladiri va deveni un criteriu principal in toate investitiile si licitatiile viitoare. Acesta este motivul pentru care, in 2022, Schüco a inceput sa dezvolte o gama modulara de produse si servicii care sa raspunda intregului ciclu de exploatare al unei cladiri, permitand monitorizarea decarbonizarii ferestrelor, usilor si fatadelor.
Industria de fabricare a metalelor are aproximativ 52.000 de posturi vacante, iar acest fapt are consecinte majore in ceea ce priveste eficienta operationala. Ferestrele, usile, fatadele, sistemele de glisare si cele de protectie solara sunt considerate parti esentiale ale imobilelor si de aceea in 2021 Schüco si agentia YeaHR au dezvoltat o campanie cuprinzatoare de recrutare intitulata „Metallbau(t) Zukunft” („Metalul construieste viitorul”), al carei scop a fost acela de a prezenta aspectele pozitive ale industriei. Ea se adreseaza potentialilor angajati si specialisti si arata tinerilor calea catre industria de fabricare a metalelor. In centrul campaniei se afla site-ul web www.metallbaut-zukunft.com, unde viitorii specialisti se pot informa cu privire la industrie, pot afla despre locuri de munca relevante si oportunitati de cariera si pot cauta posturi vacante la companiile participante. In 2022, portalul de informatii si locuri de munca si-a dezvoltat profilul si a promovat oportunitatile de angajare in industrie prin masuri de publicitate si comunicare atent directionate. Acesta a inclus si un reportaj al canalului TV german WDR, difuzat in octombrie 2022. In prezent, peste 300 de companii de procesare a metalelor participa la respective campanie.
In 2022, Schuco a pus un accent puternic inclusiv pe dezvoltarea de solutii generale pentru sistemele metalice de anvelopare a cladirilor. Atentia a fost orientata spre integrarea perfecta din punct de vedere arhitectural a solutiilor pentru ferestre, usi si fatade, precum si utilizarea usoara, convenabila si sigura a acestora. Alaturi de aceasta fuziune arhitecturala, s-a avut in vedere si interconectarea inteligenta a tuturor componentelor din anvelopa cladirii, folosind tehnologii avansate de control.
Mai mult, a fost lansat cu succes Schüco WoodDesign. Solutia combina rezistenta ridicata la intemperii si durabilitatea unei ferestre din aluminiu cu aspectul natural al unei suprafete din lemn. Suprafata dinspre interior a ansamblurilor este placata cu benzi decorative din lemn ce confera incintei o atmosfera confortabila. In plus, noua solutie Schüco AOC combina aluminiul cu o substructura din lemn sau otel pentru a crea un aspect atragator. Datorita izolatiei termice optimizate si a valorilor optime de atenuare acustica, sistemul certificat Cradle to Cradle atinge standardul casei pasive, reunind constructia eficienta din punct de vedere energetic cu fabricarea si instalarea rationalizate. Optiunea Schüco AOC.TI (Timber - Cherestea) utilizeaza in substructura si cheresteaua provenita din resurse regenerabile.
Pe segmentul sistemelor de culisare, au avut loc doua lansari, sub forma unei noi platforme armonic/glisante si a alteia glisante cu design panoramic.
Solutia de ventilatie VentoTherm Twist cu sistem de recuperare a caldurii integrata in fatada a fost, de asemenea, imbunatatita, pentru a include o de modernizare care sa permita instalarea in scoli, precum si o functie automata de racire pe timp de noapte. In ceea ce priveste produsele avand proprietati de fonoizolare, in 2022 au fost efectuate teste pentru a determina nivelurile de reducere a sunetului cu ferestre partial deschise, in diferite configuratii.
La Schüco Polymer Technologies KG, din Weißenfels – Germania, accentul a continuat sa fie pus pe extinderea portofoliului de produse si servicii destinate constructiilor rezidentiale, cu scopul de a consolida imaginea de furnizor eficient in acest domeniu. Unul dintre produsele-cheie aici este Schüco Symbiotic. Sistemul de ferestre cu design hibrid indeplineste cerintele individuale de design si culoare. O suprafata de aluminiu de inalta calitate ofera protectie la exterior, in timp ce interiorul este realizat din PVC-U foarte izolant din punct de vedere termic. Aspectul incastrat al Schüco Symbiotic asigura compatibilitatea produselor din aceasta serie cu conceptele moderne de locuit si arhitectura.
In ceea ce priveste perspectivele pentru 2023, schimbarile climatice si costurile cu energia reprezinta provocari uriase, dar si oportunitati pentru industria imobiliara si cea a constructiilor. Impasul politic cauzat de dezbaterile cu privire la oportunitatea investitiilor in pompe de caldura a generat incertitudine, in special in randul clientilor privati din Germania. Industria este, de asemenea, sub presiune din cauza lipsei de muncitori calificati, a preturilor ridicate ale metalelor si a acordurilor salariale, precum si a inrautatirii conditiilor financiare, ceea ce are ca rezultat inregistrarea unor scaderi semnificative ale investitiilor in constructii. Rata renovarilor trebuie sporita in mod semnificativ pentru a obtine un stoc de cladiri neutre din punct de vedere climatic si eficiente prin prisma energetica. Guvernul federal trebuie sa stabileasca rapid conditii-cadru clare, deoarece in caz contrar obiectivele climatice din sectorul constructiilor nu vor fi indeplinite. In contextul actual, colaborarea pe baza unui program de renovare personalizat dintre zona comerciala, cea de furnizare a produselor incluse in anvelopa cladirii, prestatorii de servicii si infrastructura energetica este esentiala pentru a reduce drastic amprenta de carbon a constructiilor.
Prin sistemul Carbon Control, Schüco ofera o circularitate veritabila, printr-o gama extinsa si modulara de diverse produse si servicii, pe intregul ciclu de exploatare a unei cladiri, ce permite monitorizarea decarbonizarii ferestrelor, usilor si fatadelor. Utilizarea materialului reciclat este un factor-cheie din acest punct de vedere, insa nu constituie singura optiune.
***
Cu sediul central in localitatea Bielefeld - Germania, grupul Schüco este specializat in dezvoltarea si comercializarea de sisteme arhitecturale din aluminiu, otel si PVC-U, destinate executiei sistemelor de anvelopare a cladirilor. Pe langa materialele respective, compania ofera, de asemenea, consultanta si solutii digitale pentru toate fazele unui obiectiv de constructii – de la ideea initiala pana la proiectare, fabricare si instalare, precum si post-vanzare, incluzand intretinere si service. Utilajele de fabricatie si serviciile orientate catre clienti completeaza oferta grupului. Fiind unul dintre competitorii de top din industrie, Schüco se angajeaza, prin produsele si serviciile pe care le promoveaza, sa fie un deschizator de drumuri in demersul global al sustenabilitatii si sa contribuie activ la neutralitatea climatica, respectiv la aplicarea principiilor economiei circulare in sectorul constructiilor.
|