ALRO SA: Cifra de afaceri preliminara de 1,81 miliarde lei in 2010 |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 15 Feb 2011 18:25 |
Recent, compania Alro SA – parte a grupului Vimetco NV – Olanda – a anuntat rezultatele financiare preliminare, aferente anului 2010. Potrivit raportului, "Alro SA - Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a realizat, anul trecut, un profit net preliminar de 160,44 milioane de lei (aproximativ 50,48 milioane USD), in crestere cu 105,69% fata de cele 78 milioane de lei din 2009 si o cifra preliminara de afaceri de 1,81 miliarde lei (570 milioane de dolari), cu 28,37% mai mare in raport cu incasarile de 1,41 miliarde lei (462,5 milioane USD) din 2009. De asemenea, Alro a inregistrat un impozit pe profit in valoare de 33,37 milioane de lei, suma de 80 de milioane de lei constituind alte taxe si impozite". Toate datele sunt in conformitate cu analiza financiara neconsolidata, realizata potrivit standardelor romanesti de contabilitate (RAS). Comparand datele reiterate in document cu informatiile publicate anterior, rezulta faptul ca, la data de 31 decembrie 2008, Alro SA a avut o cifra de afaceri neta de 1,96 miliarde lei, astfel incat se poate afirma ca, in cursul lui 2009, ca urmare a efectelor negative ale recesiunii, s-a inregistrat o diminuare de 28,06% la acest indicator. Totusi, se remarca faptul ca gradul de scadere a cifrei de afaceri s-a situat sub cel mediu al pietei, in ansamblu, deoarece, in primul an de recesiune, societatea a consemnat un nivel total al productiei de aluminiu primar de circa 201.000 tone. "Anul trecut, Alro s-a consolidat atat din punct de vedere tehnologic, cat si financiar si a beneficiat de revenirea treptata (insa continua) a pietei internationale. Inca din 2008 am implementat strategia de reducere a cheltuielilor si, ca urmare, avem o structura stabila si competitiva a costurilor. Pe aceasta baza, am reusit sa profitam de imbunatatirea conditiilor de pe piata internationala, fiind avantajati si de majorarea cotatiei in cadrul bursei de metale din Londra. Suntem, in continuare, pregatiti sa luam toate masurile necesare, in functie de contextul international", a declarat Gheorghe Dobra, director general al societatii Alro.
Compania a lucrat la 90% din capacitate
Rezultatele financiare din 2010 reflecta strategia de reducere a costurilor, implementata de companie in anul financiar anterior. Alro si-a asigurat materia prima prin redeschiderea rafinariei de alumina din Tulcea, a obtinut o buna structura a costurilor prin renegocierea contractelor cu furnizorii (mai ales la utilitati - energie si gaze) si a finalizat procesul de restructurare a creditelor. Anul trecut, Alro SA a semnat imprumutul sindicalizat cu banca Europeana pentru Reconstructie si dezvoltare - BERD, care permite refinantarea unei mari parti din datoria existenta a companiei. Astfel, BERD a acordat 75 de milioane USD in nume propriu, alte 105 milioane USD fiind sindicalizate catre banci comerciale. De asemenea, compania a continuat sa se concentreze pe activitatile de baza si pe cresterea productivitatii. Alro a lucrat anul trecut la 90% din capacitate, consemnand in 2010 o productie totala de aluminiu primar de aproximativ 241.000 de tone. "Anul trecut, programul de investitii s-a derulat pe baza unui buget de 8,8 milioane de dolari, principalele proiecte vizand cresterea capacitatii de productie a sarmei, reducerea consumului de utilitati, consolidarea eficientei combinatului si imbunatatirea conditiilor de munca pentru angajati. In 2010, cererea si pretul aluminiului au inregistrat cresteri, cea mai mare cotatie la Bursa de Metale din Londra - LME depasind 2.450 USD/tona, in comparatie cu nivelul maxim de circa 2.200 USD/tona la sfarsitul lunii decembrie 2009. Mai mult, in 2010, pretul LME nu a scazut sub 1.800 USD/tona, in timp ce, in 2009, acesta a ajuns la o cota minima de 1.600 USD/tona", se mai arata in comunicat. Rezultatele financiare preliminare publicate recent nu includ costuri potentiale cu provizioanele asupra activelor si alte potentiale provizioane. Analiza finala a provizioanelor ar putea avea un impact asupra profitului net. Potrivit unei hotarari a Consiliului de Administratie, la nivelul anului 2010, Alro SA isi planificase o productie totala de aluminiu electrolitic de 228.027 tone, dupa ce, in 2009, a realizat circa 201.000 de tone. Dupa cum se poate observa, acest indicator a fost depasit cu aproape 13.000 de tone. De asemenea, productia programata de aluminiu procesat (sisteme cu valoare adaugata mare) a fost evaluata la 40.000 de tone, in crestere cu 26,18% fata de cele 31.700 de tone din 2009. In schimb, cifra de afaceri estimata (de 579 milioane USD, la un profit net de 56,7 milioane USD) a reprezentat un obiectiv indeplinit partial.
***
Alro SA este o subsidiara a Vimetco NV - Olanda, holding implicat pe piata de aluminiu primar si procesat, societatea din Romania fiind asimilata prin metoda integrarii pe verticala. Pe piata din Romania, Vimetco NV detine mai multe societati, cum ar fi Alum SA, Conef SA, Vimetco Extrusion, Vimetco Management Romania, Vimetco Power Romania si Vimetco Trading. Capacitatea totala de fabricatie a Alro SA este de 265.000 de tone pe an. Principalele piete de desfacere pentru produsele Alro sunt reprezentate de statele din Uniunea Europeana (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania). Compania are exporturi in Statele Unite ale Americii si Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP si EN 9001 pentru unitatile de productie pentru industria aerospatiala, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiu primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), precum si normele internationale pentru produsele laminate plate. In ceea ce priveste activitatea Vimetco, holdingul a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 1,83 miliarde USD, in timp ce, in 2009, veniturile totale au insumat 1,51 miliarde USD. La nivelul primelor 6 luni din 2010 (potrivit celui mai recent raport financiar), Vimetco a reusit sa realizeze venituri nete de 1,1 miliarde USD (+72% fata de perioada similara din 2009), pe fondul cresterii pretului aluminiului primar in cadrul bursei London Metal Exchange si al sporirii sustenabile a cererii pe pietele internationale. Informatii suplimentare, la www.alro.ro |