MDRAP: Normativul privind securitatea la incendiu, in dezbatere publica |
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 13 Oct 2016 13:53 |
Dupa o perioada relativ indelungata in care s-a ocupat de actualizarea normativului privind securitatea la incendiu a constructiilor P-118, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - MDRAP, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne a finalizat, la 10 octombrie a.c., noul proiect de act normativ, pe care il supune anchetei publice inainte de adoptare.
Documentul (Partea I - Constructii), cu indicativul P-118/1 - 2016, in varianta de redactare finala, are opt capitole si cinci anexe, respectiv 216 pagini, referindu-se in sectiunea a III-a (alcatuiri constructive) inclusiv la pereti cortina, fatade ventilate, fatade duble (double-skin), acoperisuri verzi etc. (in subcapitolul 2.3.8 - Limitarea propagarii incendiului pe fatada si acoperis). Inca de la inceput, documentul stabileste, printre altele, responsabilitati pentru toti factorii de decizie implicati intr-un proiect de constructii. Astfel, „prevederile generale, comune si specifice ale normativului, inclusiv anexele acestuia, sunt obligatorii pentru toti factorii cu atributii in proiectarea, realizarea si exploatarea constructiilor, respectiv proiectanti, verificatori de proiecte, experti tehnici, executanti, responsabili tehnici cu executia, diriginti de santier, proprietari sub orice titlu si utilizatori ai constructiilor, precum si pentru autoritatile administratiei publice si organele de control, potrivit obligatiilor si raspunderilor ce le revin in conformitate cu prevederile legale”. De asemenea, „prevederile normativului de securitate la incendiu a constructiilor sunt obligatorii la proiectarea si realizarea constructiilor noi, precum si la lucrarile de interventie efectuate asupra constructiilor existente, indiferent de forma de proprietate, destinatie, categorie si clasa de importanta sau sursa de finantare, in scopul protejarii vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii si a mediului inconjurator”.
Proiectul de normativ P-118/1 - 2016 a fost supus consultarii publice la data de 12 octombrie a.c. si, dupa cum se cunoaste, MDRAP nu precizeaza durata acestei proceduri. In consecinta, se presupune ca, potrivit Legii nr. 52/2003, durata minima a consultarii este de 10 zile calendaristice, timp in care pot fi transmise observatii ministerului de resort. Pentru vizualizarea integrala a proiectului de normativ, click aici!
|