Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ETEM: Cele mai recente inovatii arhitecturale in ingineria fatadelor
ETEM: Cele mai recente inovatii arhitecturale in ingineria fatadelor
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 31 Oct 2017 06:55
La data de 21 octombrie 2017, ETEM a organizat pentru al patrulea an o conferinta internationala privind ingineria fatadelor. Concursul din acest an a fost destul de interesant, deoarece a reunit peste 650 de specialisti din industria constructiilor, arhitecti si reprezentanti ai institutiilor care au avut sansa de a face fata celor mai recente tendinte si concepte din domeniul ingineriei mondiale de arhitectura si fatada.
Printre lectorii internationali din cadrul evenimentului au fost arhitecti de renume international - si anume:  Andrea D'Antrassi, partener asociat la MAD Architects, cel mai mare birou de arhitectura din lume, Mathieu Meur de la DP Architects, Steen Andersen de la Henning Larsen Architects, Markus Prossnigg, partener la Coop Himmelb (l), Takeyuki Katsuya din echipa lui Nikken Sekkei si ing. Vladimir Marinov, de la studioul Define Engineers.
Arhitectii de frunte din filiala bulgara - arh. Radomir Serafimov, arh. Rositsa Bratkova, partener la Aedes Studio si arh. Angel Zahariev, de la Studio A & A Architects - au prezentat impreuna tendintele si solutiile arhitecturale in designul nativ.
Veneta Novakova, directorul R & D al ETEM, s-a referit la politica societatii privind schimbarile climatice globale si necesitatea crescanda pentru o constructie mai durabila. Ea a explicat ca, in ultimul an, ETEM a reusit sa creeze o declaratie privind produsele ecologice (EPD) pentru produsele sale, cu ajutorul consultantei Denkstatt.
„Acest document respecta standardele si normele internationale, ofera informatii exacte despre materialele utilizate pentru procesul de fabricatie a produsului si detalii despre impactul asupra mediului pe tot parcursul ciclului sau de viata”, a explicat Veneta Novakova. Investitorii trebuie sa tina evidenta tuturor materialelor si produselor cu declaratii de impact asupra mediului, dar au un avantaj suplimentar pentru certificarea cladirilor care se afla sub standardele de constructie ecologica.
Designul imobilelor foarte inalte, in atentia conferentiarilor
Directorul tehnic al DP Architects, Mathieu Meur, si-a impartasit experienta personala in proiectarea fatadelor pentru zgarie-nori. In primul rand, el a inceput cu inaltimea cladirii, care poate defini o cladire ca un zgarie-nori, care nu este constanta. Mai degraba, astfel de cladiri cu inaltime variabila sunt considerate zgarie-nori in multe tari. "Cand proiectam un zgarie-nori, viteza vantului este un factor important care ar trebui luat in considerare, de fapt, creste viteza la fiecare etaj al cladirii", a adaugat Mathieu Meur. Astfel, este foarte important pentru un arhitect implicat in constructia unor asemenea imobile sa fie capabil sa testeze vantul cu ajutorul unui software special. Practic, expertul respectiv poate determina viteza inainte de a incepe proiectarea fatadei.
"Locurile de dificultate" pot aparea in diferite zone ale proiectului - pot exista fie la baza, fie la unele colturi sau in centrul fatadei. Atunci cand se proiecteaza un imobil zgarie-nori, trebuie luata in considerare pozitia imbinarii. „Deci, daca vrem sa avem geamuri de la podea pana la tavan, trebuie sa facem fatada mai puternica. Ideea este sa se desprinda de orice distorsiune a fatadei. La urma urmei, cladirile se deplaseaza tot timpul, iar zgarie-norii se misca de doua ori mai mult decat cladirile mai putin inalte”, a explicat expertul de la DP Architects.
Designul cladirii presupune intotdeauna intrebarea despre sticla ce trebuie folosita in acest proces. In acest scop, sticla securizata a fost folosita de mai mult de 50 de ani, deoarece se fragmenteaza in bucati mai mici.
Potrivit lui Mathieu Meur, sticla poate reprezenta un mare pericol pentru cladirile mai inalte atunci cand se sparge: "Prin urmare, atunci cand proiectam cladiri inalte in locuri cu vant puternic, uragane si taifunuri, trebuie sa consolidam cladirea. Elementele de fixare si fitingurile care urmeaza sa fie utilizate in fatada trebuie sa fie testate in prealabil”, a concluzionat specialistul.
Proiectul arhitectural extraordinar - Centrul BMW Welt - s-a aflat, de asemenea, in atentia participantilor la conferinta despre ingineria fatadelor a ETEM. Este un centru multifunctional de masini si expozitii care a deschis usi in anul 2007, langa sediul producatorului. Cei de la Coop Himmelb (l), impreuna cu partenerul de conducere, arhitectul de proiect Markus Prossnigg, au impartasit celor prezenti ca tot ceea ce se afla in spatele conceptiei originale a BMW Welt Center este arhitectura reala optimizata ecologica, dar care incorporeaza metode de implementare high-tech.
Una dintre ideile principale de design a fost extinderea atat a configuratiei existente a BMW Tower, cat si a muzeului, cu ajutorul unui element complementar. Astfel, poate fi creat un ansamblu arhitectural unic, spatial si identificator. Decizia de arhitectura a echipei Coop Himmelb (l) se concentreaza pe o sala mare transparenta, cu un acoperis sculptural si un element conic dublu, insotit de o conexiune la sediul existent al companiei.
Sala transparenta care cuprinde silueta proiectelor futuriste ale lui Coop Himmelb (l) a fost acoperita cu placi din otel si sticla. Totusi, echipa de arhitecti are propria sursa de inspiratie pentru ea - Acropola din Atena. Spatiul principal al BMW Welt seamana cu un patrat acoperit. „Acoperisul mare indeplineste diferitele functii ale proiectului si exista panouri fotovoltaice incorporate in fatada care sunt strans legate de elementele metalice ale fatadei”, a explicat Markus Prossnigg.
Complex deosebit de turnuri gemene, in Toronto - Canada
Andrea D'Antrassi, partener asociat al MAD Architects, a prezentat proiectul The Absolute Towers - un complex urias de turnuri gemene, situat in apropiere de Toronto, Canada. Designul Turnurilor Absolute nu accentueaza liniile verticale, ci designul, care are o terasa neteda, ce inconjoara fiecare etaj al cladirii.
„Vrem ca turnurile sa se roteasca spre cer, astfel incat fatada primului turn sa urmeze miscarile sale naturale. Conturul celui de-al doilea turn, cu toate acestea, urmareste miscarile secundare ale primului turn”, a explicat Andrea D'Antrassi. Fatada turnurilor este proiectata astfel incat placa de podea sa se poata roti in intervalul de la 1 la 8 grade, pana la fiecare nivel succesiv, oferind astfel vederi pitoresti uimitoare ale orizonturilor vaste. Inginerul de fatada, Steen Andersen, de la Henning Larsen Architects, a dezvaluit filozofia studioului de arhitectura infiintat in 1959. El a explicat crearea unei arhitecturi fine ce se bazeaza pe trei dimensiuni - oameni, spatiu si lumina naturala. „Cand proiectam, nu trebuie sa uitam ca exista inca oameni in spatele biroului din cladirea respectiva, asa ca ar trebui sa li se ofere un mediu sanatos”, a spus Steen Andersen.
El a prezentat, de asemenea, cateva dintre cele mai importante proiecte ale lui Henning Larsen Architects, cum ar fi cele 34 de etaje ale „vilelor din cer” in Arabia Saudita, sala de concerte Harp si sala de conferinte din Reykjavik. Fatadele cladirilor din Islanda au fost create cu cvasi-caramizi. „Fiecare cvasi-caramida este formata din 10 profile cu diferite forme si dimensiuni, din care sunt create 10 alte forme de diamant”, a explicat Steen Andersen. El a mai spus ca aceste 10 profile sunt asamblate prin turnarea otelului in diferite forme, pentru a se potrivi cu forma colturilor. Exista chiar suruburi si piulite facute special pentru fatadele proiectelor.
Camp Nou inseamna „eternitate, egalitate, activitate”
Arhitectul celebru si directorul general care conduce divizia de proiectare a gigantului japonez Nikken Sekkei, Takeyuki Katsuya, a prezentat viziunea arhitecturala renovata a Camp Nou din Barcelona. El a descris conceptul renumitului Camp Nou in cateva cuvinte - „eternitate, egalitate, activitate”.
Arhitectul considera extrem de important faptul ca stadionul nu ofera o fatada exterioara, iar "plicul" natural consta de fapt in oamenii care se plimba in jurul acestuia. Stadionul a fost proiectat cu trei balcoane mari, care sunt ca o zona pietonala - un spatiu excelent pentru mers si o multime de alte activitati in aer liber.
„Ne straduim sa cream un stadion neacoperit de oras, asa ca ne concentram asupra coexistentei orasului Barcelona. Ca rezultat, proiectul ne ajuta sa pastram intact mediul, astfel incat stadionul sa se poata imbina cu orasul”, a spus Takeyuki Katsuya, subliniind si principiul egalitatii intre oameni. In acest sens, toate sectoarele ofera exact aceleasi conditii pentru ca toti suporterii sa se bucure de jocul de fotbal pe terenul Camp Nou. Stadionul va gazdui aproximativ 105.000 de oameni, in timp ce suprafata sa depaseste 104.000 de metri patrati.
Proiecte complexe, solutionate cu materiale ETEM
Inginerul structurist Vladimir Marinov, de la Define Engineer, a prezentat solutii de proiectare si pentru fatade din proiectele la care a lucrat ca parte a echipelor de studio de arhitectura. Potrivit specialistului, arhitectura defineste tehnologia necesara pentru a construi structura, nu invers. Vladimir Marinov a prezentat solutiile complexe necesare pentru finalizarea celor trei turnuri (Maria, Isus, Evanghelist) din cladirea familiei din Barcelona. „Cautam o solutie structurala noua pentru turnuri. Decizia ARUP pentru placile de piatra din fatada este simpla, dar destul de eficienta - trebuie sa le consolidam cu tije de otel", a spus Vladimir Marinov.
Arhitectul Angel Zahariev, de la Studio A & A Architects, a vorbit despre provocarile designului si despre relatia dintre arhitectura si designul produsului, plus despre legatura dintre arhitectura si acceleratia tehnologica. El a prezentat un proiect pentru zgarie-nori, Sky Fort, care va fi una dintre cele trei cladiri din prima etapa a complexului mare al ansamblului Sofia Capital City. Solutiile arhitecturale ale ETEM vor fi selectate din nou pentru fatada noii cladiri inalte din Sofia.
Angelos Zografos, consultant tehnic pentru Elval Color, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale compozite din aluminiu din Europa, a declarat ca societatea nu a incetat sa accelereze procesul cercetarii si dezvoltarii in diverse domenii. Prin urmare, monitorizeaza strict dezvoltarea tehnologiei, a calitatii si a standardelor de mediu. Este in special rezultatul acestor studii ca se bazeaza pe producerea noului etalbond® A2. Acest material este o solutie tehnologica moderna care indeplineste cele mai stricte standarde europene de protectie impotriva incendiilor EN 13501-1.
Angelos Zografos a concluzionat pe scurt ca etalbond® A2 vine ca o solutie adecvata pentru nevoia publica de schimbare rapida a tendintelor in constructia fatadelor si are un efect pozitiv in crearea cladirilor si proiectelor de generatie noua.
Partenerii evenimentului au fost si Elval Color, BMW Bulgaria, Ursa si Inver. Informatii suplimentare, la www.etem.ro
 
SISECAM
rehau
TSV
ABONARE REVISTE
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left