GUARDIAN: Renovarile cu sticla fac cladirile vechi sa fie mai sustenabile |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 03 Iul 2020 15:01 |
Intrucat exista un interes tot mai mare pentru mediul construit si contributia sa la consumul de resurse, cladirile din sticla sunt luate in calcul deopotriva de politicieni si de constructori.
Diversi lideri de opinie au evidentiat consumul de energie necesar pentru incalzirea si/sau racirea zgarie-norilor din sticla construiti in anii 1970 si 1980 - si au facut comparatii inevitabile cu asteptarile actuale in ceea ce priveste eficienta energetica.
Dar este o comparatie corecta? Cum se compara o masina diesel de 40 sau 50 de ani cu un hibrid electric modern?
Ca si motoarele auto, tehnologia sticlei a avansat de-a lungul deceniilor, in special in ceea ce priveste performanta termica. De fapt, performantele sticlei de astazi promit ca vor contribui major la reducerea consumului de energie si a emisiilor de dioxid de carbon ale cladirilor din deceniile urmatoare.
O interdictie din New York? Poate ca nu
Problema a aparut in centrul atentiei anul trecut, cand primarul din New York, Bill de Blasio, a anuntat planurile de ”a interzice zgarie-norii din sticla si otel care au con-tribuit atat de mult la incalzirea globala… nu mai au niciun loc in orasul sau pe Pamantul nostru”.
Ceea ce a atras mai putina atentie a fost clarificarea la aceeasi conferinta de presa de catre Mark Chambers, directorul Primariei pentru Sustenabilitate, care a spus: „Nu inseamna nu mai putem folosi sticla in cladiri.” De fapt, De Blasio a continuat sa spuna: „Daca o companie vrea sa construiasca un zgarie-nor, poate folosi foarte multa sticla - daca face toate celelalte lucruri necesare pentru a reduce emisiile.”
Pe scurt, aceasta este problema. Sticla nu este intrinsec ineficienta din punct de vedere energetic, cu conditia sa fie tratata si implementata corespunzator. O critica la anuntul lui De Blasio a venit ulterior de la Gregg Pasquarelli, un partener la SHoP Architects, care a scris: „Cred ca a incercat sa spuna ca trebuie sa fim mai res-ponsabili si mai constienti cu privire la materialele pe care le alegem in constructia cladirilor, sa le facem cat mai eficiente posibil. Din perspectiva performantei ... puteti face o cladire din sticla foarte eficienta sau ineficienta. Puteti face o cladire din caramida eficienta sau ineficienta. "
Fatade eficiente din sticla
Pentru proprietarii de cladiri, in special pentru cei care au folosit sticla din gene-ratiile timpurii, drumul catre un viitor mai durabil este sa-si actualizeze fatadele cu solutii de vitraje si pereti cortina mai eficiente si moderne. Un raport realizat anul tre-cut de asociatia industriei de sticla din Europa ofera o idee clara a potentialului de economisire a energiei si de reducere a emisiilor de carbon in sectorul tertiar.
Conform raportului respectiv, pana in 2030, daca cladirile din UE ar trece la vitraje de inalta performanta, consumul lor de energie ar fi redus cu 29% pe an, echivalent cu 75,5 milioane de tone de petrol. Intre timp, emisiile ar fi reduse cu 28%, ceea ce inseamna ca s-ar economisi anual peste 94 de milioane de tone de dioxid de car-bon.
Aceste beneficii reflecta imbunatatirile atat ale proprietatilor de izolare termica (valo-rile Uw), cat si ale capacitatii de a preveni transferul de caldura (valori g) in sticla moderna. Performanta medie de izolare in cladirile existente in UE este de 3,4 W / m2K Uw, in timp ce astazi vitrajul triplu este cu aproape patru ori mai eficient, cu o valoare de 0,9 W /m2K Uw . Fatadele din sticla pot fi adaptate cerintelor unui client in ceea ce priveste factorul de protectie solara, asigurand un echilibru optim intre castigul de caldura si izolarea termica.
Economisirea energiei, furnizarea de lumina naturala
Odata cu valurile de caldura recente din Europa, impreuna cu o cerere pe masura pentru racire, necesitatea modernizarii fatadelor din sticla devine deja presanta. In loc sa astepte, multi dezvoltatori si-au propus sa actioneze.
In Madrid, unde protectia solara este o cerinta esentiala, o cladire inalta de birouri din anii 1970 - Castellana 77 - din cartierul de afaceri Azca a fost restaurata si a obtinut o certificare LEED Platinum pentru sistemul ”Core” si ”Shell” cu ajutorul Guardian Glass. Castellana 77 consuma cu pana la 33% mai putina energie pe an decat o cladire conventionala cu aceeasi utilizare si suprafata, totusi 95% dintre cei din interiorul cladirii primesc lumina naturala si se bucura de o priveliste directa catre exterior.
In mod evident, nu va exista o singura solutie potrivita pentru toate, care sa inlo-cuiasca sticla unei cladiri vechi de zeci de ani, avand in vedere diferitele tipuri de vitraje si fatade. In unele cazuri, inlocuirea vitrajelor duble ale ferestrelor traditionale sau ale fatadelor din pereti cortina va presupune pur si simplu demontarea profilu-lui si schimbarea sticlei.
In alte cazuri, acolo unde vitrajul dublu il inlocuieste pe cel simplu sau cand cel tri-plu pe cel dublu, va fi necesar un nou sistem pentru a se potrivi cu suprafata mai mare a sticlei.
Potrivit pentru afaceri
Singurul lucru cert este faptul ca proprietarii de cladiri se vor bucura de o serie de beneficii, investind intr-o sticla cu cele mai inalte performante. Vitrajul modern nu numai ca va ajuta la economisirea energiei si, in consecinta, va reduce emisiile de carbon, dar va creste si valoarea cladirii.
„Este dovedit1 ca, in cazul cladirilor cu o certificare ,,verde ”, precum LEED sau BREEAM, se pot obtine chirii mai mari spre deosebire de altele”, spune Andrey Stolney, Director Marketing Guardian Glass in Europa.
„Evidentierea eficientei energetice a unei cladiri este un avantaj de marketing bun. Si nu uitati ca reglementarile energetice din Europa acopera atat renovarile cat si constructiile noi. Pe scurt, modernizarea vitrajului unei cladiri vechi nu este o optiune suplimentara astazi - este o necesitate economica. “
|