Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 13 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - ANALIZA:Exportul, perturbat de efectele razboiului si penuria de materii prime
ANALIZA:Exportul, perturbat de efectele razboiului si penuria de materii prime
Producatori de tamplarie Publicat de Elena Icleanu 31 Oct 2022 06:15
Desi in ultimii ani s-a constatat in principiu (cu unele intreruperi, in 2016, 2017, 2018 si doar punctual in 2019-2021) un reviriment in sectorul constructiilor, pe piata autohtona de ferestre cererea continua si in acest an, mai ales in contextul actualului conflict militar dintre Rusia si Ucraina, respectiv al efectelor latente ale crize sanitare, sa se afle cu mult sub potentialul capacitatilor de productie ale firmelor din bransa, cu toate ca, pe termen mediu, se evidentiaza si in continuare premisele unei reluari sustinute a comenzilor. De aceea, pentru a induce totusi o nota de optimism ponderat in randul managerilor din bransa, obligati sa activeze si in continuare intr-un mediu de afaceri tot mai arid si competitiv (marcat inclusiv de necesitatea stringenta a adaptarii la noile caracteristici ale cererii, precum si la procesul de digitalizare), trebuie precizat ca, in ultimul deceniu, exportul a fost identificat ca una din putinele oportunitati care au asigurat continuitatea activitatii.
Optiunea livrarii pe pietele din strainatate continua sa fie viabila chiar si in perioada pandemiei, respectiv a razboiului dintre Rusia si Ucraina, ale caror efecte (destul de grave in Europa, ca de altfel in intreaga lume) au perturbat doar punctual principalele piete-tinta. Premisele privind derularea in conditii foarte dificile a exportului au devenit vizibile si ar putea influenta aceste activitati si in continuare, desi pentru moment anumite date, disponibile la Eurostat confirma un trend ascendent (relativ precar) al livrarilor de tamplarie din tara noastra. Oficialii institutului au estimat, pentru 2021, exporturi de 341,8 milioane de euro (la tamplaria din PVC, aluminiu, otel si lemn), ceea ce reprezinta o ascensiune fata de cele 235,5 milioane de euro din 2020. Pe plan european, sectorul tamplariei din PVC este reunit in cadrul unui cod PRODCOM specific - pentru categoria "Ferestre si usi din material plastic, inclusiv ramele, tocurile si cercevelele acestora". Pentru intervalul ianuarie-decembrie 2021, valoarea productiei din Romania a fost de aproape 664,3 milioane de euro, fiind corespunzatoare unei cantitati de peste 6,04 milioane de unitati. Din acest nivel, exportul a insumat 264,06 milioane de euro (1,47 milioane de bucati), ceea ce mentine tara noastra pe pozitia a treia din UE, dupa Polonia si Germania, iar importul s-a cifrat la 27,6 milioane de euro, pentru 1,53 milioane de unitati.
O analiza pe larg asupra pietei exportatorilor de tamplarie termoizolanta poate fi lecturata in editia Octombrie 2022 a revistei Fereastra. Pentru a citi gratuit publicatia, click aici!
 
rehau
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left