EUROWINDOOR: Eticheta energetica a ferestrelor nu aduce avantaje |
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 21 Iun 2016 07:18 |
Salutand efortul specialistilor Comisiei Europene (CE) in vederea elaborarii unui document preliminar referitor la ferestre (ENER, Lot 32) si luand nota cu privire la posibilitatea impunerii unei etichete energetice la aceste produse, expertii EuroWindoor sunt de acord cu unele declaratii ale CE, potrivit carora „imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor reprezinta una dintre actiunile urgente ce trebuie intreprinse pentru a reduce gradul de dependenta fata de combustibilii fosili, a diminua emisiile de bioxid de carbon si a creste securitatea aprovizionarii cu diverse resurse energetice”. Totusi, organizatia - ce reuneste interesele a 12 asociatii nationale ale producatorilor de ferestre, usi si fatade - se opune implementarii unei etichete energetice pentru tamplaria termoizolanta, in schema propusa de CE. „O asemenea eticheta este inadecvata din perspectiva consumatorului si/sau in ceea ce priveste impactul asupra mediului inconjurator, deoarece nu ofera suficiente linii directoare si nu constituie un ghid adecvat pentru achizitia produselor cu un raport optim intre cost si performanta energetica (extrem de diverse in Europa). Mai mult, o asemenea eticheta nu va aduce beneficiile scontate in urma aplicarii sale, fiind, de exemplu, nepotrivita pentru ferestrele (ochiurile mobile) destinate exclusiv instalarii la pereti cortina, in cazul luminatoarelor sau al ansamblurilor destinate mansardelor”, se avertizeaza intr-un document de pozitie elaborat de federatie.
Piata vizata insumeaza 97 milioane mp pe an
EuroWindoor doreste sa se asigure ca beneficiarii tamplariei termoizolante primesc doar informatii corecte si relevante atunci cand iau decizia achizitiei ferestrelor si au dubii cu privire la faptul ca o clasificare simpla, ca in cazul electrocasnicelor (pe scala de rating de la A la G), ar putea fi echivalenta unei consultante profesioniste. „Astfel, alegerea produselor potrivite depinde de mult mai multi factori. De pilda, performanta tamplariei este strans legata de interactiunea ansamblurilor cu «mediul» din cladire si cu alte elemente exogene, cum ar fi conditiile climatice, anotimpul, intervalul zi/noapte, orientarea ferestrei, pozitionarea acesteia in cadrul fatadei etc. De aceea, clasificarea de la A la G a ferestrelor-mostra din showroom-uri sau a celor prezentate in diverse materiale de marketing ale producatorilor nu poate fi transferata la ferestrele vandute efectiv, care se adreseaza cerintelor specifice ale beneficiarului si sunt in conformitate cu specificatiile unui proiect anume. Insasi Comisia Europeana recunoaste ca eticheta energetica simpla pentru ferestre se poate aplica doar in cazul ansamblurilor destinate renovarii, dar mai ales pentru acestea limitarea exclusiva la consideratiile de natura energetica reprezinta un impediment pentru comercializarea adecvata. Nefiind vorba de produse tipizate, cunoastem - din interactiunea zilnica dintre noi si beneficiari - ca ferestrele utilizate la reabilitare trebuie sa asigure, mai degraba, un mediu interior in cladiri mai sanatos si confortabil. Practic, principalele elemente-cheie pentru clienti sunt cele ce tin de obtinerea unei incidente sporite a luminii naturale, dar in conditiile evitarii supraincalzirii, cresterea confortului, precum si de aspecte arhitecturale (design), siguranta si rezistenta antiefractie, reducere a poluarii fonice si desigur, nu in ultimul rand, consideratii legate de cost. Ne intrebam astfel pe buna dreptate cum ar putea o eticheta energetica de tipul A-D sa cuprinda solutii la toate aceste probleme”, se mai arata in documentul EuroWindoor.
Revenind la datele anuntate de CE, pentru justificarea etichetarii, oficialii europeni sustin ca piata de ferestre si fatade din UE totalizeaza 195 milioane mp/an, cea rezidentiala constituind 77% (sau 150 milioane mp/an), iar sectorul nerezidential 23% (45 milioane mp/an). La randul sau, segmentul rezidential se structureaza in cel al ansamblurilor pentru constructii noi (27% sau 53 milioane mp/an) si in cel al tamplariei utilizate la reabilitari (50% sau 97 milioane mp/an). Tocmai aceste ferestre, care ar insemna o productie anuala de 97 milioane mp in Uniunea Europeana, sunt vizate pentru o eventuala aplicare a etichetei energetice.
Punctul de vedere al EuroWindoor, cu privire la eticheta energetica, este sustinut de un studiu amplu realizat de o echipa de experti independenti (dr. Andreas H. Hermelink, dr. Nesen Sürmeli-Anac, Bernhard von Manteuffel, Ashok John si Sven Schimschar, de la institutul Ecofys), la comanda corporatiei Velux A/S si care poate fi vizualizat si descarcat aici.
|