Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 12 Iunie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - Exportul, perturbat de efectele razboiului si ale scumpirii materiilor prime
Exportul, perturbat de efectele razboiului si ale scumpirii materiilor prime
Producatori de tamplarie Publicat de Elena Icleanu 22 Nov 2023 06:00
Desi in ultimii ani s-a constatat in principiu (cu unele intreruperi, in 2016, 2017, 2018 si doar punctual in 2019-2022) un reviriment in sectorul constructiilor, pe piata autohtona de ferestre cererea continua si in acest an, mai ales in contextul actualului conflict militar dintre Rusia si Ucraina, mai nou, a razboiului din Israel, respectiv al efectelor latente ale crizei sanitare (pandemia s-a finalizat oficial in acest an), sa se afle cu mult sub potentialul capacitatilor de productie ale firmelor din bransa, cu toate ca, pe termen mediu, se evidentiaza si in continuare premisele unei reluari sustinute a comenzilor. De aceea, pentru a induce totusi o nota de optimism ponderat in randul managerilor din bransa, obligati sa activeze si in continuare intr-un mediu de afaceri tot mai arid si competitiv (marcat inclusiv de necesitatea stringenta a adaptarii la noile caracteristici ale cererii, precum si la procesul costisitor de digitalizare), trebuie precizat ca, in ultimul deceniu, exportul a fost identificat ca una din putinele oportunitati care au asigurat continuitatea activitatii. Optiunea livrarii pe pietele din strainatate continua sa fie viabila chiar si in perioada pandemiei, respectiv a razboiului dintre Rusia si Ucraina (mai nou, a celui din Israel, cu posibilitate de extindere), ale caror efecte (foarte grave in Europa, ca de altfel in intreaga lume) au perturbat doar punctual, cel putin deocamdata, principalele piete-tinta. Premisele privind derularea in conditii foarte dificile a exportului au redevenit vizibile si ar putea influenta aceste activitati si in continuare, desi pentru moment anumite date, disponibile la Eurostat, confirma un trend ascendent (relativ precar) al livrarilor de tamplarie din tara noastra. Oficialii institutului au estimat, pentru 2022, exporturi de 527,1 milioane de euro (la tamplaria din PVC, aluminiu, otel si lemn), ceea ce reprezinta o ascensiune puternica fata de cele 341,8 milioane de euro din 2021. 
Analiza pietei exportatorilor de tamplarie termoizolanta pe anul 2023 este realizata pe baza datelor Eurostat si PRODCOM selectate, centralizate si analizate de redactorii revistei Fereastra, si completata cu opinii ale managerilor unor firme reprezentative din domeniu:
  • Florin Luca, director executiv al ADF Prod;
  • Andrei Crisan, administrator Akero Industry;
  • Dan Mironiuc, director general al Bucovrad;
  • Colu Raluca, manager al grupului Ecosfera Plast;
  • Ciprian Chelariu, administrator Izotec Group;
  • Nagy Levente, directorul executiv al Frontal Production Rumanien (FPR);
  • Floris Lazarescu, administrator Romserv Invest;
  • Gabriel Muntean, Chief Executive Officer in cadrul UNIKAT.

Editia Octombrie 2023 a revistei Fereastra este disponibila pentru abonati, click aici
Versiunea completa a tematicii revistei Agenda Constructiilor & Fereastra 2023 si 2024, click aici 

 
TSV
rehau
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
MAI 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left