Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Marti, 05 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - PPTT are o agenda bogata pentru anul 2023, cu accent pe inovare si legislatie
PPTT are o agenda bogata pentru anul 2023, cu accent pe inovare si legislatie
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 21 Apr 2023 06:17
Anul 2023 a inceput sub auspiciile diverselor crize de natura economica, financiara, sanitara, militara si geopolitica, lasand la prima impresie o senzatie de incertitudine, sustinuta mai ales de nivelul ridicat de impredictibilitate ce afecteaza deciziile de management, precum si de volatilitatea sporita a pietelor. Nu face exceptie nici domeniul tamplariei termoizolante, care se vede nevoit sa gestioneze cu maxima atentie problematica accesului la materiale, cresterea preturilor la materii prime, variatiile masive din planul cererii, schimbarea profunda a paradigmei de piata etc. O raza de soare lumineaza insa destul de vizibil acest tablou ingrijorator, fiind generata de hotararea cu care autoritatile europene sustin in continuare strategia de eficientizare energetica, ce implica mai ales o revolutie in domeniul anvelopantelor. Toate calculele indica necesitatea accelerarii programelor de reabilitare, iar aceasta se transpune, in mod automat, intr-o serioasa sursa de venituri pentru industrie, prin prisma consolidarii comenzilor pe termen scurt, mediu si lung. 
 
Abordare rationala si pragmatica, pentru solutionarea problemelor actuale si viitoare
In Romania, situatia nu este diferita fata de alte tari, din anumite puncte de vedere sectorul de ferestre si usi beneficiind chiar de o serie de avantaje obtinute in urma eforturilor pe care organizatia profesionala din bransa - Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) - le-a depus inca de la infiintarea sa, pentru a sustine o activitate coerenta, supusa regulilor europene de certificare si, mai ales, eficienta din punct de vedere economic. Fiind o industrie relativ tanara si complet aliniata din punct de vedere tehnologic la cele mai ridicate standarde de calitate si performanta, aceasta are si in viitor sanse sporite sa-si asigure un grad optim de profitabilitate si sa furnizeze solutiile tehnice necesare pentru a parcurge rapid si corect calea catre neutralitatea carbonului si celelalte obiective strategice definite de Comisia Europeana in cadrul Green Deal. Alaturi de Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC) a carui membru fondator este, PPTT a reusit sa-si impuna punctul de vedere in dialogul cu autoritatile guvernamentale, contribuind la dezvoltarea legislatiei si adoptarea unor norme de maxima importanta pentru asigurarea coerentei activitatii din domeniu, daca ar fi amintite doar instructiunile C47 referitoare la vitrajele in constructii sau norma MC001 cu privire la performanta energetica a cladirilor din Romania. In continuare, mai este de parcurs un drum lung si sinuos, avand in vedere provocarile cu care sectorul analizat este de asteptat sa se confrunte, insa oficialii PPTT sunt optimisti si abordeaza intr-o maniera rationala si pragmatica toate problemele curente, incercand sa identifice solutii optime, in interesul membrilor organizatiei. 
 
Continuare a cursului de specializare in proiectarea si executia fatadelor cortina 
Agenda curenta a PPTT a inclus, pentru prima parte a anului, organizarea cursului postuniversitar "Ingineria si managementul sistemelor de fatade", aflat la cea de-a doua editie si pentru care examenul de absolvire se organizeaza la data de 28 martie a.c., urmatoarea serie de specialisti care vor urma activitatea respectiva de specializare fiind programata pentru luna noiembrie 2023. "Astfel de initiative sunt benefice pentru o bransa in plina dezvoltare, cum este cea de ferestre, usi si fatade cortina, cu atat mai mult cu cat de proiectarea si executia corecta a unor asemenea structuri, aflate la interfata dintre mediul interior si cel exterior, depinde in mare masura performanta energetica de ansamblu a imobilului. Ne bucura faptul ca propunerea noastra a fost intampinata cu interes de companiile din Romania, ai caror manageri constientizeaza importanta unei pregatiri teoretice responsabile, pentru a asigura caracteristicile de performanta necesare lucrarilor pe care le realizeaza. Domeniul fatadelor cortina este unul foarte sensibil, standardul SR EN 13830 care il guverneaza suferind de-a lungul timpului numeroase modificari si imbunatatiri, pentru a asigura o definitie corecta a conceptului si a solutiona o serie de probleme semnalate de experti. Noi speram ca prin organizarea unei pregatiri temeinice a specialistilor autohtoni vom reusi sa oferim companiilor in cadrul carora acestia activeaza o maximizare a sanselor de derulare a unor contracte avantajoase, inclusiv pe pietele externe", a declarat Lőrincz Barnabás, director executiv al PPTT. 
 
Adaptare urgenta a Statutului pentru eficientizarea activitatii
Urmatorul eveniment important al anului in curs este constituit de Adunarea Generala Ordinara (AGO) a Membrilor PPTT, care se va desfasura la data de 27 aprilie a.c., in Bucuresti, la sala Kadisha, din cadrul complexului Phoenicia Grand Hotel. In cadrul reuniunii vor fi prezentate spre aprobarea membrilor organizatiei o serie de propuneri de modificare a statutului, avand in vedere schimbarea legislatiei din domeniu si necesitatea armonizarii cu noua Lege a Dialogului Social nr. 367/2022. De asemenea, va fi propusa cresterea la cinci a numarului de vicepresedinti al PPTT, conform deciziei adoptate in cadrul primei sedinte a Consiliului Director (CD), ce a avut loc la 8 octombrie 2022. Alte masuri vor viza schimbarea procentului de asigurare a cvorumului in cadrul sedintelor CD si ale Adunarii Generale a PPTT, precum si a perioadei de timp dintre doua reuniuni, in cazul repetarii din cauza lipsei de cvorum. De asemenea, va fi supusa aprobarii propunerea de suplinire a comisiei de cenzori prin adoptarea unor servicii autorizate externe, la fel ca si cea de organizare a intrunirilor periodice in sistem online, concomitent cu stabilirea conditiilor pentru votul electronic. "Noua versiune a statutului PPTT, ce include toate comentariile si observatiile primite, va fi examinata de un expert juridic inainte de prezentarea sa spre adoptare in cadrul AGO, ce va avea loc la finele lunii aprilie. Dorim sa asiguram o transparenta totala a procesului si, in acelasi timp, sa obtinem o eficientizare maxima a activitatilor patronatului, cu atat mai mult cu cat urmeaza o perioada plina de provocari, ce va necesita o reactie prompta si corecta din partea noastra. Inca o data trebuie sa reiteram ideea ca toate actiunile PPTT sunt subordonate in mod strict intereselor membrilor sai, pe care ne dorim sa-i reprezentam cat mai bine in relatiile cu tertii si sa asiguram pentru ei cele mai avantajoase conditii de desfasurare a activitatii", a subliniat Valentin Petrescu, presedinte al organizatiei. 
 
Forta de munca specializata, o provocare continua pentru sectorul de tamplarie
De reamintit faptul ca legea dialogului social s-a modificat la finele anului precedent, in cadrul noii variante fiind incluse modificari in vederea reformarii sectoarelor de activitate. In ceea ce priveste segmentul de productie a ansamblurilor de ferestre, usi si fatade cortina, in temeiul noului document PPTT poate obtine reprezentativitatea pe cele trei coduri CAEN aferente sectorului (tamplarie din aluminiu, PVC si lemn stratificat), cu mentiunea ca nu este prezenta nicio forma de organizare sindicala, obligatorie in cadrul dialogului tripartit. Din acest motiv, s-a luat in considerare propunerea ca la urmatoarea sedinta a CD sa fie invitat presedintele sindicatului Familia, dupa care acesta sa fie prezent inclusiv la Adunarea Ordinara a Membrilor din luna aprilie a.c., precum si la conferinta ce va fi organizata dupa acest eveniment. In ceea ce priveste codul CAEN 2312 - "Materiale de constructii; prelucrarea si fasonarea sticlei plane" exista, de asemenea, reprezentativitate ce asigura participarea patronatului la toate consultarile cu Guvernul si sindicatele pe teme de interes pentru domeniul respectiv. O stransa legatura cu problematica dialogului social o are, de asemenea, situatia fortei de munca din sectorul constructiilor, in general si cel al tamplariei termoizolante, in special. Dupa cum se stie, deficitul de specialisti a reprezentat o problema acuta in ultimii ani, care a fost intr-o oarecare masura solutionata prin implementarea masurilor prevazute in OUG 114/2018. "Din pacate, disfunctionalitatile la nivelul fortei de munca nu se reduc la nivelul retribuirii, existand un cumul de factori care au contribuit, in timp, la deteriorarea situatiei. Este vorba despre disfunctionalitatile sistemului educational profesional din Romania, care nu are capacitatea de a produce specialistii de care este nevoie, peste care se suprapun elemente date de o serie de alte aspecte. Toate acestea duc la realitatea ca firmele nu dispun de personalul necesar, care sa aiba o pregatire corespunzatoare, iar optiunea automatizarii activitatilor curente nu reprezinta un panaceu. De aceea, noi, in calitate de asociatie profesionala, am pledat pe parcursul intregii noastre existente pentru certificarea profesionala, cresterea nivelului de pregatire si specializare, sporirea gradului de fidelitate a muncitorilor etc.", a mai aratat Lőrincz Barnabás. Studii recente arata ca o parte din necesarul fortei de munca ar putea fi acoperita prin reorientarea catre personalul feminin, care in prezent este mai slab reprezentat in domeniu. Exista state in Europa unde o astfel de optiune este luata in considerare cu maxima seriozitate, iar efectele unor asemenea politici se resimt deja prin cresterea numarului absolventelor de studii tehnice in domeniul constructiilor si diverse subsectoare ale acestuia. Provocarea ramane insa aceea de promovare intensiva a optiunii de lucra in sector, demonstrand avantajele pe care le presupune aceasta, pentru a creste atractivitatea si a asigura necesarul de forta de munca pentru implementarea politicilor ambitioase actuale, legate de protectia climatica, anularea amprentei de carbon, eficientizarea energetica etc. 
 
Inovatia, un instrument absolut necesar pentru sustinerea dezvoltarii
Revenind la calendarul evenimentelor din acest an, organizate de PPTT, reuniunea AGO va fi precedata la 27 aprilie a.c. de conferinta intitulata "Ziua producatorilor si montatorilor de tamplarie, vitraje izolante si fatade". Cu aceasta ocazie, cei prezenti vor avea din nou oportunitatea sa se informeze corect si complet in legatura cu cele mai recente inovatii tehnologice si solutii puse la dispozitie de principalii furnizori ce activeaza pe piata de profil din Romania. "Ca de obicei, incercam sa aducem in atentia membrilor nostri si tuturor specialistilor prezenti la simpozion produse si tehnologii care sa le usureze munca si sa contribuie la cresterea calitatii produselor finite. Dincolo de aspectul publicitar inerent, cu totii trebuie sa depasim aceasta prejudecata si sa ne ancoram puternic in realitate, urmarind cu maxima atentie evolutia inovatiilor din domeniu, pentru a fi in permanenta corect informati si a detine date actualizate, care sa ne permita implementarea masurilor necesare pentru dezvoltare, pentru mentinerea si consolidarea competitivitatii pe o piata extrem de dinamica", a precizat Valentin Petrescu. Acest gen de comunicari va continua pe parcursul anului, cand conferinta PPTT derulata sub titulatura "Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei" se va derula, pe rand, la Iasi in data de 19 octombrie, respectiv Bucuresti, pe 23 noiembrie a.c. Acestea vor reprezenta noi prilejuri de reunire a expertilor, in dorinta patronatului de a contribui la diseminarea informatiilor cu valoare adaugata, inclusiv de translatare la nivel national a celor mai recente noutati lansate pe parcursul lui 2023 in cadrul celor mai prestigioase manifestari expozitionale internationale legate de domeniul constructiilor, cum ar fi targul Bau, de la München, reluat dupa pauza impusa de pandemie si unde furnizorii promit prezentarea unor solutii revolutionare. 
 
Normele de siguranta la incendiu trebuie sa tina cont de specificul tamplariei termoizolante
Un alt subiect arzator aflat in atentia PPTT de mai multi ani ramane cel al sigurantei in caz de incendiu. De reamintit faptul ca, dupa tragedia de la Colectiv, la care si-au pierdut viata mai multe zeci de persoane ca urmare a neglijentei lucrarilor de amenajare a unui spatiu public, nerespectarii normelor in vigoare si a altor elemente care au favorizat derularea dezastrului, norma existenta P118 a parcurs un sinuos proces de modificare, care insa nu s-a concretizat prin actualizarea sa si alinierea la standardele moderne de securitate. Practic, dupa atata timp lucrurile au ramas neschimbate, o eventuala tragedie similara fiind oricand posibila. Lipsa unor norme clare si actualizate, promovarea unor improvizatii care nu-si indeplinesc rolul de protectie pasiva sau activa la incendiu, lentoarea sistemului responsabil de generarea legislatiei etc., toate reprezinta tot atatia factori de risc ce pun in pericol siguranta cetatenilor si a bunurilor materiale. PPTT a participat prin intermediul tuturor specialistilor care activeaza in cadrul organizatiei la elaborarea unei noi forme a normativului P118, insa din motive subiective adoptarea documentului a fost anulata, cu promisiunea ca procesul va fi reluat in timp util. In prezent, lucrurile sunt pe calea cea buna, patronatul avand semnat un protocol de colaborare cu MDLPA, ce are ca obiect chiar imbunatatirea cadrului legislativ si metodologic. ”Din pacate, la nivel european si international nu s-a ajuns inca la un consens in domeniu, care sa aiba ca efect elaborarea unei strategii unitare, ce ar facilita inclusiv demersul national de legiferare. Practic, fiecare tara are libertatea de a stabili regulile pe care le considera cele mai potrivite. Un model de urmat ar fi cel din SUA, unde restrictiile sunt draconice, fapt ce se reflecta in limitarea drastica a pagubelor produse de foc, printr-o combinatie inteligenta de masuri active si pasive. Ramane de vazut ce actiuni vor fi implementate in perioada urmatoare pentru a elimina blocajele si a furniza acest regulament extrem de necesar, care sa fie astfel calibrat incat sa reduca riscurile, fara a incarca extrem de mult costurile aferente cladirilor sau a pune in pericol dezvoltarea sanatoasa a domeniului constructiilor. Echilibrul care trebuie obtinut este extrem de sensibil si de aceea consideram ca la elaborarea normativului se impune participarea expertilor din toate domeniile implicate in edificarea unei cladiri, inclusiv a celor din domeniul tamplariei termoizolante, unde produsele este necesar sa asigure, in paralel, atat protectia la incendiu, cat si o performanta energetica ridicata, in scopul atingerii tintelor de sustenabilitate”, a incheiat Lőrincz Barnabás.
 
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left