Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 01 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - PPTT: Conferinta de la Iasi, derulata in cadrul evenimentului "Tomorrow MUST"
PPTT: Conferinta de la Iasi, derulata in cadrul evenimentului "Tomorrow MUST"
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 21 Nov 2023 06:25
Joi, 19 octombrie a.c., la sala Cuza din cadrul complexului Unirea Hotel & Spa (Iasi), a avut loc cea de-a sasea editie a conferintei "Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei", organizate de Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT). Beneficiind de parteneri comerciali din randul furnizorilor consacrati de sisteme, precum Aluprof, Geze, Reynaers Aluminium, Saint-Gobain, Veka, Gealan, Kadra, Proventuss Solutions etc., precum si din cel al firmelor de tamplarie, cum ar fi QFort (Casa Noastra), Valras si Fereastra Suki, evenimentul s-a bucurat din nou de ecou in randul specialistilor din bransa, fapt dovedit inclusiv de prezenta celor peste 120 de experti care au luat parte la manifestare. De reamintit ca reuniunea s-a derulat in cadrul evenimentului anual "MUST-ul de Arhitectura", organizat sub egida Filialei Teritoriale Iasi a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) si intitulat in acest an "Tomorrow MUST". 
 
Subiecte de interes, in acord cu noile tendinte de eficientizare si decarbonizare 
Evenimentul s-a bucurat de sustinerea unor parteneri institutionali, precum OAR Iasi si Facultatea de Constructii si Instalatii din Iasi, la randul sau Inspectoratul de Stat in Constructii participand activ prin sustinerea unei prelegeri extrem de bine documentate. Tematica a fost bogata, adresandu-se in special celor implicati in domeniul executiei si montajului tamplariei termoizolante si peretilor cortina, producatorilor de vitraje izolante, arhitectilor si proiectantilor, studentilor de la facultatile de constructii si arhitectura, furnizorilor de servicii de arhitectura si urbanism activi in cadrul autoritatilor locale etc. Printre cele mai interesante subiecte dezbatute au fost: inovatii pentru constructii eficiente, normele NZEB - provocari si perspective, reglementari pentru solutiile “low carbon", sisteme complete de desfumare pentru casa scarii/actuatoare pentru ferestre speciale, fereastra - element arhitectural semnificativ pentru eficienta energetica a cladirilor, sisteme de sigilare, lipire, izolare fonica si protectie la foc la fatade ventilate si pereti cortina, solutii de automatizare a cladirilor, cerinte de calitate si control al tamplariei in industria constructiilor etc. 
 
Doar prin solidaritate si actiune comuna pot fi depasite provocarile momentului
In deschiderea conferintei a luat cuvantul Valentin Petrescu, presedinte al organizatiei patronale cu sediul in Bucuresti, care, in alocutiunea sa, a subliniat ca "este o bucurie pentru noi faptul ca am ajuns la o asemenea experienta in ceea ce priveste organizarea de evenimente adresate expertilor din domeniul tamplariei termoizolante. Am inceput acest periplu in 2008 si am ajuns acum, in 2023, dupa un deceniu si jumatate, sa analizam situatii atipice, specifice vremurilor interesante pe care le traim. Experienta actuala este marcata de provocari diverse si putem afirma ca, intr-o exprimare plastica, am avut parte de toate ingredientele pentru a nu ne plictisi: criza economico-financiara, pandemie, razboi, penurie de materiale etc. Aceste evenimente s-au desfasurat intr-un ritm accelerat si ne-au obligat la adoptarea unor masuri ferme pentru a compensa efectele negative pe care le-au propagat, afectand zona operationala a afacerilor din bransa. Daca ar fi sa ne ghidam dupa proverbul conform caruia «ce nu ne omoara, ne intareste», ar trebui, ca dupa finalizarea acestor probleme, cei care vom reusi sa le depasim cu succes vom fi mult mai puternici decat inainte. O dovada a faptului ca lucrurile evolueaza in directia respectiva este constituita de prezenta tot mai numeroasa a specialistilor la conferintele organizate de PPTT, iar aceasta demonstreaza ca suntem cu totii niste invingatori. Dorim sa va felicitam pentru atitudinea pozitiva pe care o aveti. Intotdeauna, cei care au trecut peste greutati, in final au castigat forta de a continua si au reusit sa-si dezvolte in mod sanatos afacerile. Conferinta de la Iasi prilejuieste celor prezenti intrarea in contact cu multe noutati lansate in ultima vreme pe piata de profil, precum si cu o serie de actualizari legislative. Lipsa timpului necesar a impiedicat abordarea unor subiecte de maxim interes mai ales pentru arhitecti, cum ar fi, de exemplu, normativul C47.
Documentul adoptat recent detaliaza modul in care trebuie privita sticla, de pe pozitia sa dominanta in gama materialelor de constructii. Trebuie subliniat ca aplicarea normativului este obligatorie in Romania, de aceea fiind recomandata o informare exhaustiva in legatura cu prevederile pe care le include. Desi nu reprezinta un subiect de sine statator in cadrul conferintei, expertii PPTT stau la dispozitia celor interesati pentru a le oferi toate detaliile utile in legatura cu acest subiect. In ceea ce priveste documentul semnat in 2018 cu Guvernul Romaniei si concretizat ulterior prin ordonanta nr. 114 din acelasi an, din pacate nu s-a respectat termenul de 10 ani stabilit initial, in care facilitatile pentru constructori erau garantate. Desi factorii de decizie ar fi dorit sa elimine complet aceste masuri menite sa sprijine un domeniu economic vital pentru Romania, noi, alaturi de colegii din Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) am reusit sa prevenim ceea ce se prefigura a deveni un adevarat dezastru si sa pastram anumite prevederi importante pana in 2028, cu toate ca, inca o data, trebuie sa subliniem faptul ca este absolut anormala schimbarea regulilor in timpul jocului. Pornind de la mottoul nostru care indeamna la unitate, ii invitam pe membrii PPTT si pe toti ceilalti competitori activi in industria de profil sa ne sprijine in demersurile noastre, pentru a asigura un mediu de afaceri sanatos si cat mai putin afectat de factori subiectivi, care nu au nicio legatura cu zona noastra operationala". 
 
PPTT va pleda si in viitor pentru calitatea si performanta ferestrelor
Aceste idei au fost sustinute si de directorul executiv al organizatiei, Lőrincz Barnabás, care, la randul sau, a subliniat ca "PPTT face, ca intotdeauna, eforturi mari pentru a sustine interesele unui sector extrem de dinamic, cum este cel al tamplariei termoizolante. In ultimii ani, am avut o colaborare foarte buna cu autoritatile publice, care s-a materializat prin transpunerea in realitate a unor proiecte si normative aflate de mult timp in stand-by. In prezent, se pare ca o parte dintre puntile pe care le-am construit cu dificultate au disparut, cel putin pentru o perioada, ceea ce insa nu ne face sa devenim pesimisti, ci dimpotriva ne determina sa actionam si mai hotarat in directia atingerii obiectivelor pe care le-am stabilit.
 
Inclusiv in domeniul securitatii in caz de incendiu, se prefigureaza in perioada imediat urmatoare publicarea formei actualizate a normativului P118, la care si PPTT si-a formulat amendamentele, in special in ceea ce priveste elementele constructive incluse in structurile de anvelopare a constructiilor. Ramane de vazut in ce masura ideile noaste au fost preluate si transpuse in noile reguli, insa este cert ca, daca vom sesiza nereguli, vom actiona in consecinta si vom avertiza ferm in legatura cu acestea. Noi speram insa ca lucrurile vor evolua bine, iar companiile din domeniul nostru vor beneficia de o lege moderna si adaptata la cele mai recente solutii tehnologice, pentru a preveni dezastre cum au fost cele din trecutul nu prea indepartat. Desigur, activitatea patronatului nu se va limita la aceste cateva actiuni, fiind decisi sa continuam pe calea care ne-a consacrat si sa veghem la o dezvoltare sanatoasa a domeniului local al tamplariei termoizolante. Un subiect care se va afla in mod predilect in atentia PPTT in anii urmatori va fi cel al montajului in conformitate cu standardele tehnice consacrate din Europa.
A venit momentul sa renuntam la improvizatii si sa promovam solutiile cele mai bune, chiar daca acestea vin cu un cost suplimentar. Consideram ca gradul de informare a beneficiarilor a sporit foarte mult in ultimii ani, iar acestia vor intelege necesitatea de a-si asuma un pret mai mare in schimbul caruia sa primeasca garantia ca ferestrele instalate isi indeplinesc in totalitate functiunile pentru care au fost realizate, in special in ceea ce priveste limitarea transferului termic si a celui fonic. Acestea deja nu mai sunt optiuni facultative, ci, prin semnarea de catre Romania a acordurilor europene de protectie climatica, au devenit deja conditii aproape obligatorii. Noi credem ca beneficiile asigurate de un montaj corect depasesc in mod net povara financiara asumata, iar acest aspect va fi acceptat in unanimitate de toate partile implicate: furnizori, producatori si beneficiari". Lucrarile conferintei au continuat cu interventiile invitatilor prezenti, care au profitat de ocazie pentru a oferi informatii deosebit de interesante referitoare la solutiile si serviciile promovate, precum si la impactul pe care utilizarea acestora il poate exercita asupra caracteristicilor de performanta ale ansamblurilor de tamplarie termoizolanta.

 
ABONARE REVISTE
rehau
TSV
SISECAM
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left