Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 11 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - SCHIMBARI pe piata de tamplarie termoizolanta, pe termen scurt si mediu
SCHIMBARI pe piata de tamplarie termoizolanta, pe termen scurt si mediu
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 07 Nov 2023 06:30
Mai intai pandemia, apoi razboiul din Ucraina cu toate sanctiunile si embargourile asociate acestuia au exercitat un impact major asupra pietei ferestrelor si a industriilor conexe, ce includ principalii furnizori de materiale necesare pentru fabricarea acestora. Mai intai s-au manifestat problema disponibilitatii limitate a materialelor si volatilitatea preturilor, pentru ca ulterior sa fie urmate, dupa cum era normal, de o anumita scadere a cererii, cel putin pe unele segmente de piata. Unele consecinte ale actualei stari de fapt sunt previzibile. In prezent, durata conflictului din Ucraina nu poate fi estimata, dar in general exista tendinta de a subestima orizontul temporal al unor astfel de evenimente, asa cum s-a intamplat cu conflictele din Siria, Irak si Afganistan. Se poate presupune asadar ca anumite lanturi de aprovizionare vor trebui sa se schimbe permanent, iar cresterea preturilor la energie se va manifesta in continuare, chiar daca nu la un nivel atat de brusc cum a fost initial. 
 
Prognozele actuale ale institutiilor financiare indica o perioada de recesiune
Numarul mare de cazuri de coronavirus inregistrat in 2022 a dus, pe termen scurt, la probleme legate atat de productia ferestrelor, cat si de disponibilitatea unei forte calificate de munca pe santiere, incetinind astfel dezvoltarea constructiilor. O mare parte din segmentul cladirilor noi a crescut destul de anevoios in Germania si, in general, pe plan european in ceea ce priveste volumul, la nivelul ultimilor doi ani. De altfel, in cele mai multe cazuri, cifrele de afaceri au sporit doar pe baza cresterilor de pret. Efectele negative ale sanctiunilor impuse Rusiei afecteaza in mod direct Europa de Vest si genereaza penurii de energie, precum si o majorare semnificativa a costurilor cu incalzirea. Acestea sunt doar cateva dintre motivele care justifica atenuarea puternica a ritmului prognozat de crestere economica. Deja in ianuarie 2022, adica inainte de declansarea razboiului din estul Europei, estimarile FMI pentru 2023 in ceea ce priveste produsul intern brut (PIB) au fost corectate semnificativ in scadere. Aceasta incetinire macroeconomica preconizata are toate sansele de a diminua cererea generala de marfuri, ceea ce s-ar putea transpune in mod automat intr-o incetinire a procesului inflationist. Pentru 2023, recesiunea economica generala a redus deja cererea din partea clientilor de constructii comerciale, ceea ce afecteaza proiectele generale de planificare, precum si indicatorii care masoara atat activitatea (backlog), cat si comenzile.
 
Atitudine prudenta a managerilor din domeniu, atenti la evolutiile negative din ultimul timp
Un raport recent, dat publicitatii de organizatiile profesionale din Germania si care analizeaza situatia din prima parte a lui 2023 arata ca segmentul constructiilor din spatiul federal se confrunta deja cu o situatie de epuizare a oportunitatilor de crestere. Indicatorul de backlog (masurand valoarea lucrarilor aflate in curs de executie) s-a diminuat in mod succesiv in intervalul respectiv, iar noile comenzi au fost tot mai rare, scaderea acestora fiind vizibila mai ales la inceputul sezonului de vanzari pentru industria de ferestre, care a marcat mai mult de un an de diminuare a rezultatelor. Toate acestea au generat o descrestere alarmanta a incasarilor, situata la un nivel de peste 10%. Conform datelor publicate de biroul federal de statistica, sectorul analizat a inregistrat o contractie reala de peste zece procente a comenzilor doar in trimestrul intai, fata de intervalul de referinta. Pentru perioada analizata, acelasi indicator a fost cu aproape 17% mai mic, iar reducerea de la o luna la alta a depasit 1%. Desi vanzarile s-au mentinut in usoara crestere, acestea au scazut masiv in termeni reali, ca urmare a sporirii accentuate si continue a preturilor materialelor de constructie. Efectul imediat a fost acela de reducere simtitoare a cifrei de afaceri. Sectorul constructiilor si, implicit, cel al tamplariei termoizolante, sufera in continuare ca urmare a lipsei investitiilor. Din cauza acestui fenomen, comenzile primite, ajustate in functie de pret, au scazut dramatic, fara a exista perspective realiste de redresare, cel putin pe termen scurt. Situatia nu este surprinzatoare avand in vedere diminuarea masiva a autorizatiilor de construire emise in aceeasi perioada. Cresterea nominala, dar si cea reala a comenzilor pe segmentul de constructii civile si pe cel de cladiri publice nu are in prezent capacitatea de a compensa reducerea brusca a activitatii din domeniul rezidential. Dupa cum este normal, managerii companiilor importante din domeniu sunt la curent cu aceste evolutii, ceea ce genereaza o atitudine caracterizata prin prudenta.
 
Pe termen scurt, vanzarile de tamplarie vor scadea intr-un ritm destul de alert
In ceea ce priveste piata de ferestre si usi din Germania, aceasta a suferit o contractie minima in 2022, dar trendul trendul negativ continua, fiind de asteptat ca la finele exercitiului financiar in curs diminuarea sa fie de aproape 5%, in special din cauza prabusirii fara precedent a activitatii de edificare a constructiilor noi. De asemenea, segmentul usilor de exterior trece printr-o evolutie similara, conform prognozei asociatiilor profesionale din domeniu. Concret, vanzarile masurate in unitati de ferestre (cu dimensiuni standard de 1.300 x 1.300 mm) s-au diminuat de la usor in 2022 fata de precedentele 12 luni, insa pentru acest an cuantumul va scadea sub pragul de 15 milioane de unitati. Prognoza actuala tine cont de efectele adverse ale cresterii puternice a preturilor de achizitie, inflatiei, ratelor dobanzilor si sentimentului general de incertitudine manifestat in randul consumatorilor, care afecteaza direct intentiile de investitii. Pe piata usilor de exterior, in 2022 scaderea a fost moderata, dar se va dubla in acest an. Daca in analizele realizate in toamna anului precedent, prognozele indicau doar usoare ajustari negative, perspectivele au devenit tot mai sumbre odata cu trecerea timpului. Deja activitatea pe segmentul reabilitarilor a scazut cu un total de aproape 3%, iar in 2023 cresterea se va plasa la numai 1,2%, pe fondul amanarii deciziilor de investitii. De asemenea, in pofida unui numar mare de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale noi, in 2022 cuantumul acestora a fost in scadere pronuntata, iar declinul a ajuns deja de 26%. Pe piata ferestrelor diminuarea din 2022 a fost mai mica de un procent, datorita implementarii proiectelor nefinalizate, insa pe termen scurt este de asteptat ca vanzarile de ferestre pentru constructii noi sa scada brusc. 
 
Cresterea preturilor si a dobanzilor, in paralel cu disponibilitatea limitata duc la sporirea incertitudinii
Un balon de oxigen poate fi asigurat de clientii publici. Interpretarea actuala a politicii datoriilor ofera o libertate suplimentara de creditare a sectorului in cauza, ce va genera o suma suplimentara de circa 3 miliarde euro pentru zona federala. In plus, inflatia va avea un impact pozitiv, deoarece va duce in mod inevitabil la cresterea veniturilor fiscale. Politicile modificate de finantare ale KfW (banca germana de investiti publice) indica deja calea pe care o vor urma constructiile subventionate in urmatorii ani. Este vorba, in general, despre scaderea numarului de noi unitati rezidentiale unifamiliale concomitent cu un accent mai puternic pe constructiile sociale multifamiliale si pe renovari. De altfel, la momentul actual sunt in curs de implementare investitii de mare amploare, ce sustin reabilitarea energetica a stocului actual de cladiri din Germania, in vederea atingerii obiectivelor Green Deal de eficientizare, precum si respectarii tintelor ESG (de mediu, social si administrativ). In mod similar modului in care a reactionat cu ocazia crizei pandemice, industria de profil are totusi sanse destul de mari de a deveni un puternic pilon macroeconomic in perioada recesiunii. Pe termen scurt, insa, poate exista o scadere temporara a constructiilor noi, cauzata de majorarea preturilor de livrare, cresterea ratei dobanzilor si limitarea disponibilitatii cauzata de scaderea activitatii, toate aceste actionand in directia cresterii gradului de incertitudine, pe masura ce pretul creste, rata dobanzii se majoreaza, iar disponibilitatea este limitata.
 
Forta de munca din Ucraina, un balon de oxigen pentru constructiile germane
Estimarile curente indica faptul cp un numar de circa 900.000 de refugiati din Ucraina au intrat in Germania numai in anul precedent. Analizele actuale sugereaza o integrare rapida a acestora in societate si pe piata muncii, ceea ce se va constitui intr-un factor declansator al unei noi cresteri a cererii pe piata imobiliara si va duce la reinstalarea acesteia pe un trend ascendent. Un alt efect previzibil este acela ca puterea de cumparare suplimentara va actiona in sensul cresterii a pretului locuintelor, pe masura ce deficitul de aprovizionare va creste. Intr-o proiectie initiala, institutiile germane de prognoza presupun ca cererea de unitati locative suplimentare va atinge 150.000 - 200.000 de apartamente, iar acest lucru va avea darul de a stabiliza piata de profil pe termen mediu. De asemenea, este de asteptat ca in scurt timp sa se instaleze inclusiv o majorare semnificativa (de peste 250.000 de locuri) pe segmentele educational si de ingrijire. Un aspect vital al imigratiei este reprezentat, totodata, de disponibilitatea crescuta a ofertei pe piata resurselor umane, pe masura ce forta de munca masculina din Ucraina isi urmeaza familiile in Germania. Acest lucru ar putea atenua, intr-o anumita masura, deficitul de specialisti din constructii.
 
SISECAM
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left