Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 18 Ianuarie 2019
GHID de INSTALARE
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - Ansambluri automate cu proprietati de rezistenta la foc
Ansambluri automate cu proprietati de rezistenta la foc
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 18 Sep 2017 14:17
Controlul integrat al accesului, alaturi de cererea acuta de termoizolare a incintelor, in conditiile asigurarii unui trafic confortabil si fara bariere, au creat premisele unei dezvoltari puternice a sistemelor de actionare automata a usilor. In prezent, aria de utilizare a acestor solutii tehnice este foarte extinsa si creste in continuare, pe masura ce utilizatorii constientizeaza avantajele ce decurg din folosirea unor asemenea dispozitive. Daca in trecutul nu prea indepartat astfel de produse se adresau unui numar restrans de aplicatii - centre comerciale, hoteluri, aeroporturi etc. - situatia s-a schimbat radical in ultimii ani, iar pe masura ce a fost consemnata o diversificare masiva a cererii, furnizorii au reactionat prompt, lansand pe piata sisteme complexe, optim adaptate la o gama extinsa de cerinte. Perspectivele de evolutie in aceeasi directie au o probabilitate ridicata, dat fiind contextul actual in care se pune un accent tot mai mare pe sustenabilitate.
 
Pe o piata foarte dinamica, solutiile speciale sunt tot mai rare
Piata de profil este actualmente „inundata” de solutii diverse, adaptate la toate dimensiunile de buget, insa specialistii incearca sa canalizeze interesul beneficiarilor catre acele produse si marci care integreaza o experienta relevanta si ofera garantii in ceea ce priveste calitatea si conformitatea produsului finit. Desigur, inclusiv intre principalii competitori exista o emulatie evidenta, fiind deja depasita faza segmentarii pietei in care fiecare companie avea un domeniu de excelenta, unde exercita o dominatie autoritara. Contextul prezent este net diferit, practic toate societatile consacrate din domeniu oferind clientilor o gama completa de produse, cu performante ridicate, care pot raspunde pozitiv aproape oricarei cerinte a arhitectilor. Dupa cum este normal, exista si asa-numite „varfuri” tehnologice, concretizate prin produse care exceleaza pe anumite nise, insa numarul acestora este tot mai mic. Piata de profil are o tendinta de uniformizare la un nivel inalt - cel putin in ceea ce priveste oferta furnizorilor mentionati anterior - devenind tot mai dificil de identificat avantaje competitive majore de o parte sau alta. Cu toate acestea, procesele de inovare asigura prilejul utilizatorilor de a testa periodic solutii inedite, special proiectate pentru a raspunde unor cerinte specifice.
 
Usi antifoc, destinate instalarii in zonele de risc maxim
In prezent, aplicatiile ce necesita instalarea unor sisteme automate de acces, care sa prezinte inclusiv caracteristici de protectie impotriva incendiului, sunt tot mai numeroase. In intampinarea acestei cereri a venit inclusiv compania catalana Manusa, cu peste o jumatate de secol de experienta in domeniu si 18.000 de usi instalate anual. Usile rezistente la foc din portofoliul sau combina, in mod practic, functiile de partitionare cu cele de siguranta, fiind in acelasi timp estetice si perfect adaptabile unei multitudini de proiecte. Sistemele se incadreaza in clasele E30/E60 din punct de vedere al rezistentei la foc, conform prevederilor standardului EN 13501-2. In mod concret, benzile perimetrale de etansare cu care sunt prevazute usile din aceasta gama asigura o bariera optima impotriva gazelor toxice si a flacarilor, pentru un interval de timp de 30 de minute, respectiv 60 de minute. Panourile de umplere au, la randul lor, proprietati verificate de anduranta la temperaturi inalte, atat acestea, cat si ramele metalice fiind in conformitate cu toate normele internationale de profil. Optional, deschiderea se poate realiza in tandem sau individual, in functie de cerintele utilizatorului. Produsul este recomandat pentru instalarea in zonele de risc maxim la incendiu, fiind insotit de o gama completa de accesorii. Ansamblul respecta prevederile EN 13501 si EN 1634, fiind certificat in sistemele Applus - Spania si Effectis - Franta.
 
Operator automat cu comutator integrat de fum
Tot pentru astfel de aplicatii sunt proiectate si sistemele Powerturn F/R, de la Geze, care dispun de comutator de fum integrat. Aceste solutii sunt ideale pentru spatiile reduse, putand echipa atat usi intr-un canat, cat si in doua canaturi. Comutatorul de fum este pozitionat direct sub capacul operatorului usilor batante, astfel incat se mentine inaltimea de actionare de numai 7 cm. Sistemul dispune de o functie smart swing pentru a se asigura facilitarea deschiderii manuale. Dispozitivul este potrivit pentru usi cu o masa de pana la 600 kg si o inaltime de 950 mm, fiind posibila inclusiv varianta 300 kg - 1.350 mm. Pentru modelele antifoc de latime mare este prevazut un arc de inchidere incadrat pana la EN 7. Transmisia se realizeaza in trei trepte, cu un moment inalt de rotatie. Sina de miscare pe baza de role este optimizata, astfel incat se obtine o rulare silentioasa a ansamblului, in conditiile unui ghidaj sigur al sistemului de rulare. Toate acestea determina o inchidere/deschidere a usilor in conditii de maxima securitate, indiferent de riscurile la care acestea pot fi expuse. Produsul corespunde tuturor normelor si standardelor actuale si prezinta o fiabilitate extrem de ridicata. Aceasta din urma caracteristica este certificata TÜV, in urma testelor realizate demonstrandu-se functionarea impecabila pe parcursul a peste un milion de cicluri de inchidere/deschidere. Un avantaj major din punct de vedere estetic este constituit de mentinerea la un nivel scazut a inaltimii constructive a ansamblului.
 
Usi rotative de mare gabarit, respectand toate standardele europene
Furnizorul suedez Besam s-a remarcat de-a lungul timpului prin calitatea produselor sale, recunoscuta inclusiv pe segmentul usilor rotative de mare capacitate, care asigura accesul si evacuarea in conditii de maxima siguranta a spatiilor aglomerate. Sistemele Besam RD3L asigura un acces deosebit de generos, permitand trecerea unor obiecte de mari dimensiuni. Instalatiile prevazute in tavan asigura o vizibilitate ridicata in interior, iar senzorii de miscare sunt complet ascunsi, ceea ce prezinta un avantaj major din punct de vedere estetic. Mecanismul patentat de actionare este amplasat la periferia tamburului, fapt ce reduce in mod considerabil sarcinile exercitate asupra operatorului si duce la diminuarea costurilor de intretinere. Sistemul dispune de un dispozitiv optional destinat inchiderii pe timp de noapte, reprezentand o solutie eleganta pentru cresterea securitatii. In situatiile de urgenta, aripile usii sunt eliberate imediat pentru a garanta un culoar suficient de lat in vederea evacuarii persoanelor si bunurilor. Usa Besam RD3L este destinata instalarii pe pardoseala finisata, iar in dotarea standard intra si optiunea de rotire in sens trigonometric. Din punct de vedere al legislatiei in vigoare, produsul corespunde prevederilor diectivei masinilor 2006/42/EC, a instalatiilor de curenti slabi 2006/95/EC, a compatibilitatii electromagnetice 2004/108/EC, precum si cerintelor standardelor EN 18650 si EN 16005.
 
Gama extinsa de accesorii pentru usi performante de protectie la foc
Beneficiind de o expunere mult mai mare in ultima perioada prin parteneriatul cu Aluterm, furnizorul elvetian Agta Record pune la dispozitia clientilor, printre alte tehnologii avansate, modelul Clean K1-A T30 RS din clasa FSC (fire protection closure), certificat in conformitate cu EN 1634 si destinat montajului la intrarile cu latime maxima de 1.510 mm si inaltime de cel mult 2.135 mm. Produsul poate fi echipat cu sistem de inchidere SSK, operat prin intermediul unei chei destinate anularii tuturor modurilor operationale anterioare si deschiderii imediate a usii, pentru o imbunatatire neta a caracteristicilor de securitate. Un alt accesoriu deosebit de util este AIS 290, ce asigura o protectie suplimentara a marginilor de inchidere si care poate fi instalat pe perete, tavan sau incastrat. In cazul usilor a caror functionare este ocazionala, Record recomanda folosirea unui comutator special de deschidere, ce poate fi montat inclusiv in rama ansamblului. Tot pentru cresterea sigurantei in operare este recomandat si senzorul RIC 290 care utilizeaza tehnologii radar si infrarosu. Acesta dispune de o combinantie de detectoare de miscare si de prezenta care declaseaza inchiderea/deschiderea usii. De asemenea, o perdea luminoasa prevede coliziunea cu aripile ansamblului. Alte solutii adaptabile la modelul Clean K1-A T30 RS sunt reprezentate de butonul contactless cu actionare in infrarosu, pentru o deschidere igienica a usii, precum si comutatorul wireless piezoelectric ce poate fi instalat la o distanta de pana la 30 m.
 
 
13507 de articole in baza de date
INOUTIC

Autentificare

Revista Fereastra editia nr. 139 (Noiembrie-Decembrie 2018)
GHID de INSTALARE
hautau 2017
hospice 2%
Conferinta EURO-Fereastra - 2019
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
SIMONSWERK
07-10 feb 2019 BAUEN & Wohnen Salzburg, AT
08-11 feb 2019 INFACOMA - Expozitie ... Maroussi, GR
12-15 feb 2019 BUDMA - International ... Poznan, PL
14-17 feb 2019 BAUEN & Energie Viena, AT
21-03 mar 2019 BATIBOUW - Exhibition... Bruxelles, BE
27-01 mar 2019 WORLD Sustainable Ener... Wels, AT
27-02 mar 2019 IBF - Targul Internati... Brno, CZ
01-03 mar 2019 Energiesparmesse World... Wels, AT
06-09 mar 2019 PENCERE - Instanbul Wi... Instanbul, TR
06-09 mar 2019 DOOR EXPO Instanbul, TR
06-09 mar 2019 Bulgaria Building Week Sofia, BG
06-09 mar 2019 EURASIA Glass Fair Instanbul, TR
11-15 mar 2019 ISH - Targ de material... Frankfurt, DE
13-16 mar 2019 MADE Expo Milano, IT
14-17 mar 2019 ROMTHERM - Expozitie ... Bucuresti, RO
14-17 mar 2019 MOBILA Expo Bucuresti, RO
14-17 mar 2019 CONSTRUCT - AMBIENT Ex... Bucuresti, RO
20-23 mar 2019 AMBIENT CONSTRUCT & IN... Cluj-Napoca, RO
26 mar 2019 CITIES OF TOMORROW #7 Bucuresti, RO
28 mar 2019 14th Annual EuropaProp... Bucuresti, RO
03-07 apr 2019 CONSTRUMA - Utilaje, e... Budapesta, HU
03-06 apr 2019 MOLDENERGY Chisinau, MD
03-06 apr 2019 MOLDCONSTRUCT Chisinau, MD
08-14 apr 2019 BAUMA 2019 Munchen, DE
12-19 apr 2019 ROENERGY - Expozitie i... Bucuresti, RO
16-18 apr 2019 S-E European Exhibitio... Sofia, BG
21-24 apr 2019 ROMHOTEL Bucuresti, RO
24-25 apr 2019 RENEXPO WATER & ENERGY... Belgrad, RS
14-17 mai 2019 INVENTIKA - Salon de i... Bucuresti, RO
14-17 mai 2019 KYIV WORLD BUILD Kiev, UA
14-17 mai 2019 METAL SHOW & TIB 2019... Bucuresti, RO
14 mai 2019 EURO-FEREASTRA - Confe... Bucuresti, RO
14 mai 2019 EURO-CONSTRUCTII: Conf... Bucuresti, RO
15-17 mai 2019 INTERSOLAR München, DE
21-24 mai 2019 INTERZUM - Furniture p... Koln, DE
23-24 mai 2019 Conferinta Nationala a... Constanta , RO
26-29 mai 2019 CLIMA 2019 - Scientifi... Bucuresti, RO
27-29 iun 2019 TAMPERE - The Glass Pe... Tampere, FI
10-12 sep 2019 Composites Europe 2018 Stuttgart, GE
18-19 sep 2019 IEAS Bucuresti, RO
18-22 sep 2019 BIFE-SIM - Targ de mob... Bucuresti, RO
21-22 sep 2019 PHI - 23'st Internatio... Gaobeidian, CN
23-25 sep 2019 EXPOAPA - Danube Easte... Bucuresti, RO
23-27 sep 2019 CERSAIE Bologna, IT
01-04 oct 2019 VITRUM Milano, IT
24 oct 2019 7th Annual EuropaPrope... Warszawa, PL
30-03 nov 2019 INDAGRA - Targ interna... Bucuresti, RO
04-08 nov 2019 BATIMAT Paris, FR
06-07 nov 2019 Architect@work Munich, DE
04-05 dec 2019 Architect@work Düsseldorf, DE