ANALIZA: Stabilizare pe piata polimerilor din UE |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 03 Oct 2017 09:15 |
Conform unei cercetari recente, realizate de analistii Plastics News Europe (entitate aflata sub egida corporatiei Crain, din Detroit - Michigan, SUA), pretul materiilor prime polimerice din Europa s-a echilibrat, la finele lunii august a.c., la etilena de tip LDPE/LLDPE constatandu-se o crestere de 5 euro pe tona, comparativ cu precedentele 31 de zile. In schimb, oferta s-a restrans, ca urmare a efortului furnizorilor de a-si controla productia, pentru a preveni erodarea ratei profitabilitatii, mai ales pe segmentul LPDE.
„In cazul HDPE, pretul contractelor nu s-a modificat, doar la materialele turnate prin injectie fiind semnalata o majorare cu maximum 5 euro pe tona, disponibilitatea acestora fiind mai redusa ca in iulie. Totusi, oferta furnizorilor locali de HDPE turnat prin injectie a fost suficienta, in general, pentru a face fata comenzilor, inregistrandu-se, de asemenea, mari cantitati de material din import. Cererea a fost dinamica pentru o asemenea perioada a anului, multi comercianti si procesatori suspectand ca pretul a ajuns la un prag optim pentru acestia, dupa care vor urma anumite majorari, astfel incat au dorit sa profite de cotatia relativ redusa a HDPE, inainte de reluarea puternica a activitatii din septembrie”, se arata in cadrul cercetarii.
Cotatiile, destabilizate doar partial de restrangerea punctuala a ofertei
Potrivit studiului (dat publicitatii la inceputul lunii septembrie a.c.), la polipropilena (PP) pretul contractelor la trei luni a ramas acelasi, dar in cazul tranzactiilor de tip „spot” (la fata locului), inceputul lunii august 2017 a adus cea mai mare cotatie din ultimele 60 de zile, pe fondul lucrarilor de mentenanta la principalele unitati de fabricatie ale furnizorilor si al unui stoc fluctuant, cu valori ce nu pot fi stabilite cu exactitate. Astfel, la peliculele si materialele monopolimerice din categoria PP s-au raportat cresteri de 10 euro/tona, in timp ce la sortimentele copolimerice PP turnate prin injectie sporirea a fost de 15 euro/tona. Printre motivele acestor cresteri au fost si declararea fortei majore la unitatea Shell Chemical din Moerdijk - Olanda, respectiv inchiderea temporara, timp de trei saptamani, a fabricii de copolimeri Sabic din Geelen - Olanda. In contextul respectiv, materialele din Orientul Mijlociu pot suplini oferta, de vreme ce preturile europene in crestere, combinate cu aprecierea euro, faciliteaza importul.
„Modificari relativ semnificative s-au constatat, insa, la monomerii de stiren (PS), al caror pret de referinta a scazut cu 30 de euro/tona, in linie cu o reducere anterioara a cotatiilor la etilen si benzen (substante-cheie pentru fabricarea stirenului). Totusi, spre sfarsitul perioadei, ingrijorarile cu privire la disponibilitatea stocului si-au spus cuvantul, generand confuzie pe piata, iar tranzactiile «spot» s-au realizat la preturi anormal de mari, reprezentand un record al cotatiei in ultimele patru luni si jumatate. Aceste ingrijorari nu au fost totusi nejustificate, de vreme ce s-a anuntat ca unitatea de productie a oxidului de polipropilena/stirenului monomeric Ellba, ce functioneaza la Moerdijk sub egida unui joint-venture dintre Shell si BASF, activeaza actualmente la un nivel redus al capacitatii. In plus, inchiderea neplanificata a rafinariei Pernis (controlata de Shell in Olanda) ar putea duce la compromiterea furnizarii de propilena (materie prima pentru polipropilena si monomeri de stiren). In perioada urmatoare, se estimeaza totusi o incadrare a ofertei in parametrii sai normali”, a declarat David Platt, autorul cercetarii.
In fine, dar nu in ultimul rand, dupa cum se arata in studiu, prelungirea la acelasi pret a contractelor la etilena inseamna, de fapt, o stabilizare a costului pentru PVC si mentinerea cotatiei la materiile prime necesare fabricarii policlorurii de vinil. „Totusi, pretul anumitor componente de baza ale PVC-ului se afla sub presiune, inclusiv ca urmare a ofertei restranse de aditivi. In timp ce exista inca mari fluctuatii si sincope in aprovizionarea cu agent de inalbire (dioxid de titan), se pare ca momentul dificil a fost depasit, cu preturile foarte mici din Orientul Indepartat. De asemenea, agentii de plastifiere sunt inca disponibili in cantitati mici, dar un flux deja anticipat al importurilor ar trebui sa rezolve situatia furnizarii acestora in lunile care urmeaza. Astfel, in principiu, sectorul PVC-ului a fost echilibrat luna trecuta, cu o cantitate suficienta de material pentru a onora cererea. Disponibilitatea a inceput totusi sa fie ceva mai redusa, ca urmare a inchiderii (planificate sau nu) a unor fabrici. In pofida inceputului vacantei in Europa de Sud, cererea de PVC din august a fost rezonabila pentru perioada respectiva din an”, a concluzionat David Platt.
In cadrul studiului, se mai analizeaza si situatia segmentului PET, care - fiind folosit in proportie de aproape 100% la recipientele pentru imbuteliere - are o evolutie sezoniera, iar in general rasina PET este achizitionata din timp, cu mult inaintea inceperii perioadei estivale, pentru a se preveni sincopele de aprovizionare in intervalul de varf al vanzarilor de butelii PET. De regula, dupa finalizarea verii, sectorul materiilor prime PET se stabilizeaza, odata cu definitivarea reviziilor tehnice la unitatile furnizorilor si, in orice caz, sincopele de aprovizionare se rezolva rapid, pe baza importurilor de rasini PET, paraxilen si monoetilenglicol direct din Asia. Informatii suplimentare, la www.plasticsnewseurope.com
|