Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 26 Iunie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - Ferestrele si usile sunt intre prioritatile de achizitie pentru 22% dintre beneficiari
Ferestrele si usile sunt intre prioritatile de achizitie pentru 22% dintre beneficiari
Furnizori de sisteme Publicat de AG&F 21 Mai 2024 10:19
Eficienta energetica a locuintei a devenit o preocupare majora pentru multe gospodarii din Romania, iar un nou studiu realizat pentru platforma despre-energie.ro arata ca aceasta tendinta este in continua crestere. Potrivit unei cercetarii realizate pentru platforma Despre Energie, 80% dintre romani au investit in proiecte de izolatie termica a casei, cu scopul de a reduce consumul inutil de energie, economisind astfel bani si contribuind la protejarea mediului inconjurator. Interesant e de observat ca aproape jumatate dintre cei care au facut acest pas (48,9%), sunt cei cu venituri medii, intre 2500 si 5000 de lei/luna.
Izolarea ferestrelor, usilor si peretilor are un impact semnificativ in prevenirea pierderilor de caldura, reprezentand un pas esential catre eficienta energetica. In acest context, ferestrele de tip termopan sunt deja folosite pe scara larga, fiind instalate in 88% dintre locuinte. De asemenea, multi romani au realizat, in special in ultimii ani, lucrari de izolare exterioara a peretilor (75,7%), izolare interioara (26,6%), izolare a acoperisului (22%) si izolare a podelei (circa 15%).
 
Planuri de imbunatatire a eficientei energetice
Intrebati despre masurile suplimentare pe care le-ar lua pentru imbunatatirea eficientei energetice a locuintei, cei mai multi romani (46,3%) au indicat ca iau in calcul schimbarea sistemului de incalzire cu unul mai eficient. De asemenea, 35,7% doresc sa izoleze termic peretii, circa 22% se gandesc sa inlocuiasca ferestrele vechi, iar 25,5% ar instala un sistem de ventilatie pentru recuperarea caldurii. 
De remarcat ca pentru majoritatea masurilor enumerate mai sus, de regula cei care raspund ca se gandesc la astfel de investitii, in proportii de peste 50% sunt persoane cu studii universitare sau postuniversitare. 

Importanta auditului energetic
Conform studiului, 45,3% dintre locuintele celor chestionati au fost supuse unui audit energetic, oferind o evaluare detaliata a modului in care energia este utilizata si pierduta intr-o locuinta. Auditul energetic este esential pentru a identifica zonele unde se pot face imbunatatiri semnificative, ajutand proprietarii sa ia decizii informate. Interesant este ca 74,4% dintre cei care au locuinta auditata energetic locuiesc in mediul urban, comparativ cu doar 25,5% din mediul rural. Totodata, remarcam si ca 46,3% dintre cei care declara ca si-au efectuat acest audit, au venituri medii de 2500-5000 lei/luna.
 
Investitii in surse de energie regenerabila
Un alt aspect important relevat de studiu este ca aproape 77% dintre respondenti iau in considerare o investitie in surse de energie regenerabila, cum ar fi panourile fotovoltaice si pompele de caldura. Cu toate acestea, multe gospodarii se confrunta cu obstacole care le impiedica sa faca acest pas, cum ar fi constrangerile locative (indicate de 25,8% dintre respondenti) si limitarile financiare (29,3%). Cei care au reusit deja sa investeasca in tehnologii verzi au, in general, venituri moderate spre inalte si un nivel ridicat de educatie. Acest lucru sugereaza ca accesul la informatie si resurse financiare joaca un rol crucial in adoptarea tehnologiilor sustenabile.
 
Concluzii
Studiul realizat pentru platforma despre-energie.ro subliniaza faptul ca romanii sunt din ce in ce mai constienti de importanta eficientei energetice si a surselor de energie regenerabila. Cu toate ca exista provocari, interesul crescut pentru imbunatatirea eficientei energetice a locuintelor si adoptarea tehnologiilor verzi este un semn pozitiv pentru viitorul sustenabil al Romaniei.
Sursa:
Cercetarea sociologica realizata de Sondaje Marketing Relatii Publice pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON si Delgaz Grid, in perioada 10-18.01.2024, pe un esantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marja de eroare de +/-3%, considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, asumand limitarile din derularea online.
 
SISECAM
ABONARE REVISTE
TSV
rehau
Editia
MAI 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left