Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 26 Mai 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - Zilele presei ROTO: Cifra de afaceri in crestere cu 2%, in primele 9 luni din anul 2023
Zilele presei ROTO: Cifra de afaceri in crestere cu 2%, in primele 9 luni din anul 2023
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 18 Dec 2023 06:45
"Cele trei divizii ale grupului Roto au folosit anul financiar 2023 pentru a-si spori atractivitatea, prin achizitii strategice, dezvoltari de produse si extinderea ofertelor de servicii." Acestea au fost cuvintele cu care Dr. Eckhard Keill, director general al Roto Frank Holding AG, a deschis cea de-a 18-a editie a conferintei "Zilele internationale ale presei comerciale", organizate de grupul german. Oficialul companiei a declarat ca este foarte multumit de performanta de ansamblu, intr-un un mediu de piata care s-a dovedit din nou a fi deosebit de provocator. Cresterea cifrei de afaceri nete a grupului, situata la aproximativ 2% la sfarsitul lunii septembrie a.c., ar trebui vazuta ca fiind satisfacatoare, avand in vedere situatia dificila din industria constructiilor din Europa si China. Actiunile factorilor politici pe unele piete importante pentru Roto au fost dezamagitoare, chiar la nivelul UE si al Germaniei, in special, guvernele, in loc sa sprijine sectoare extrem de dinamice cum este cel in care activeaza grupul, alegand sa ingreuneze situatia existenta. 
 
 
Boom-ul posibil prin accelerarea renovarilor a fost zadarnicit
"Dupa cum era de asteptat, multi clienti ai diviziilor de feronerie pentru tamplarie (Fenster- und Türtechnologie GmbH - FTT) si ferestre de mansarda (Dachsystem-Technologie GmbH - DST) au reusit sa compenseze cu succes scaderea previzibila a cererii, cauzate de diminuarea numarului de constructii noi in anul in curs, prin intensificarea eforturilor depuse in directia reabilitarilor", a mai subliniat Dr. Eckhard Keill in cadrul prezentarii pe care a tinut-o in fata reprezentantilor presei internationale. In ceea ce priveste cresterea semnificativa a departamentului de servicii profesionale (RPS) din acest an, aceasta se datoreaza, de asemenea, in mare masura starii critice a ferestrelor mai vechi. Cu toate acestea, entuziasmul pentru inlocuirea ferestrelor in cladiri ar fi putut fi mult mai mare, daca factorii politici de pe piata germana nu ar fi provocat o scadere a ratei de renovare intr-un moment nepotrivit. "Este posibil un boicot al multor proprietari din Germania, ca reactie la discutiile haotice care au loc actualmente pe marginea programelor de subventii", a aratat Dr. Keill. De asemenea, acesta a mai criticat activitatea lenta a Parlamentului European cu privire la directiva de eficientizare energetica a cladirilor, afirmand ca "inca nu este clar modul in care ar trebui controlat si intensificat respectivul proces. Prin urmare, europenii, care sunt in general deschisi la perspectiva de renovare a cladirilor, se intreaba daca ar fi mai bine sa astepte un an sau doi pana cand va fi mai clar care masuri sunt obligatorii si care sunt optionale". 
 
Fiabilitatea, un factor decisiv in strategia de eficientizare a cladirilor
Directorul general al grupului Roto a mai subliniat in discursul sau ca este esential "sa eliberam frana acum, pentru a mentine capacitatile din industria furnizorilor de materiale de constructii si din diversele sectoare ale subantreprenorilor specializati. Trebuie sa mobilizam capitalul privat din Europa. Entitatile politice ar trebui sa contribuie urgent la aceasta mobilizare, punand accent pe fiabilitate in chestiunile legate de energie si politica a subventiilor. Daca totul esueaza, politicienii ar putea lua ca exemplu comportamentul unor companii precum Roto: cele trei divizii sunt parteneri de incredere pentru clientii lor, chiar si in perioade de criza. In 2023, acest lucru a fost recompensat prin demararea de noi relatii de afaceri si extinderea parteneriatelor existente. Este clar faptul ca oamenii apreciaza eficienta actiunilor intreprinse in aceste vremuri confuze. Prin contrast, anxietatea cu privire la viitor duce la scaderea investitiilor. Factorii politici de decizie ar trebui sa stie ca trebuie sa contracareze in mod activ reticenta persistenta a consumatorilor de a face achizitii, prin adoptarea unor decizii clare si stimulente inteligente. In caz contrar, sectoarele si companiile cu un rol important de jucat in viitor ar putea suferi consecinte grave. Fara firme puternice in intregul lant de adaugare a valorii in industria constructiilor, probleme precum criza locuintelor si emisiile excesive de gaze cu efect de sera nu vor putea fi rezolvate. Sectorul materialelor de constructii si societatile care activeaza in cadrul acestuia vor avea un rol decisiv. De aceea, securitatea multor companii ar putea fi protejata daca renovarea cladirilor din Europa ar fi in sfarsit impulsionata cu adevarat". 
 
Crestere a cererilor de renovare
In afara de actiunea politica, firmele din domeniu au obligatia sa intreprinda masuri ferme. "Cei care au o linie directa cu consumatorii si investitorii este necesar sa contribuie la depasirea situatiei dificile in care se afla in prezent activitatea de reabilitari. S-a vorbit mult despre problemele presupuse de astfel de actiuni. Performanta la care se poate ajunge a constituit un subiect ce nu s-a bucurat de prea multa atentie. Devine evident ca trebuie sa stimulam cererea de renovare, sa-i convingem pe utilizatori sa investeasca in protectia mediului. De aceea, sectorul nostru, in special, ar trebui sa se pozitioneze ca un partener de incredere pentru cei care iau in serios acest aspect si doresc sa ia masuri imediate. In opinia noastra, standardele minime de calitate in constructii discutate in Parlamentul European ar trebui sa se aplice tuturor proprietatilor rezidentiale, pe termen mediu, iar acest lucru nu este incompatibil din punct de vedere social, ci mai reprezinta o cerinta prin care se asigura faptul ca o locuinta cu un nivel optim de confort ramane, in acelasi timp, accesibila. O optiune este utilizarea resurselor disponibile dupa achizitionarea sau mostenirea unei case pentru a dezvolta cladirea cel putin la standardul minim de performanta. Legea energetica a cladirilor din Germania stabileste o obligatie legala de a consilia cumparatorii de case in acest sens, dar in prezent prevederile normativului nu sunt suficient de explicite. Cineva care cumpara o casa mai veche sau un apartament are, in mod evident, interesul de a crea un spatiu in care sa se simta confortabil. Alternativ, are optiunea de a investi in asa fel incat sa poata genera profituri consistente prin inchirierea proprietatii. Ca atare, demersul de motivare in directia asigurarii viabilitatii viitoare a mediului construit ar trebui sa fie facil. Din nou insa, sarcina de reglementare revine in mod clar organismelor politice", a mai aratat Dr. Eckhard Keill. 
 
Inlocuirea ferestrelor este populara in randul utilizatorilor
Producatorii de ferestre si usi ar putea beneficia in perioada urmatoare de o motivatie sporita pentru angrenarea lor in procesele de reabilitare, data fiind popularitatea de care acestea se bucura in randul populatiei. Consilierii energetici raporteaza, de altfel, ca inlocuirea elementelor de constructie mai vechi cu altele mai noi este o masura acceptata atat de proprietari, cat si de chiriasi. In contextul dat, oficialul Roto a adaugat ca "pana la urma, sectorul nostru de activitate nu numai ca ii ajuta pe clienti sa economiseasca energie, ci si imbunatateste inclusiv designul si confortul spatiilor pentru locuit, ceea ce reprezinta o situatie win-win. A promova atractivitatea ansamblurilor noi de tamplarie constituie o actiune inteligenta, care poate da roadele scontate, permitand industriei de profil sa-si extinda avantajul competitiv, de exemplu in raport cu sectorul de termoizolatii". Directorul general al grupului a mai emis un avertisment pentru legislatori, aratand ca programele de subventii pe termen de unul sau doi ani pentru anumite produse, cum ar fi, de exemplu, pompele de caldura, se dovedesc adesea contraproductive. Compararea actiunilor diferitelor guverne europene arata in mod clar ca progrese optime se realizeaza atunci cand proprietarii de case si investitorii sunt liberi sa implementeze planuri de renovare elaborate de experti, fara o interventie guvernamentala directa. "Nu trebuie sa fii specialist energetic pentru a sti ca nu are sens sa cumperi o pompa de caldura pentru o casa slab izolata, dotata cu ferestre neperformante. Unii proprietari fac inca acest pas pentru ca primesc sfaturi proaste sau sunt atrasi de subventiile mari oferite de stat. Un consilier energetic instruit va recomanda intotdeauna implementarea prioritara a celei mai eficiente masuri si, de asemenea, va lua in considerare situatia economica a clientilor. Politicienii nu sunt nici instruiti, nici responsabili pentru a oferi astfel de sfaturi. Odata ce factorii publici de decizie definesc obiective ecologice clare si stabilesc modul in care doresc sa evite dificultatile sociale in acest sens, partea lor din munca s-a incheiat. Pentru orice altceva exista experti instruiti corespunzator. Noi, la Roto, mai mult decat oricand, suntem pregatiti pentru un viitor in care renovarea cladirilor va lua avant si in care sectorul elementelor de constructii isi va indeplini rolul ca parte a solutiei la problemele ecologice. De altfel, cele mai recente investitii ce au vizat gama de produse, servicii, prezenta internationala si sustenabilitatea au imbunatatit din nou perspectivele de dezvoltare ale celor trei divizii din cadrul grupului. De aceea, pentru anul financiar 2024 ne asteptam la o crestere de o singura cifra a vanzarilor nete. O conditie este insa aceea ca fortele politice internationale sa se limiteze la definirea cadrului pentru dezvoltarea cladirilor ecologice. Incercarile motivate ideologic de a directiona cererea consumatorilor catre anumite produse sau masuri de renovare prin subventii nu fac decat sa incurajeze un efort birocratic enorm si sunt contraproductive pe termen mediu", a incheiat Dr. Eckhard Keill. 
 
Eficienta este cuvantul de ordine la Roto
In continuarea conferintei, a luat cuvantul Marcus Sander, CEO al diviziei FTT, care a mentionat ca "fiabilitatea cu care ne-am obisnuit partenerii i-a motivat si pe alti producatori de tamplarie termoizolanta sa inceapa sau sa-si extinda colaborarea cu Roto. Datorita digitalizarii si automatizarii care au fost dezvoltate deja de multi ani, compania noastra poate reactiona foarte rapid la nevoile in schimbare ale pietei, prin intermediul a 18 fabrici, 31 de centre de distributie logistica si peste 30 de centre de vanzare, amplasate in intreaga lume. Producem acolo unde este nevoie de sistemele noastre si asiguram un serviciu de livrare la o calitate constant ridicata, pentru toate gamele de solutii, ceea ce este cu atat mai remarcabil cu cat portofoliul companiei s-a extins semnificativ. Integrarea grupului Deventer in Europa Group si a Ultrafab Inc. in SUA, ofera clientilor din intreaga lume sisteme de etansare optimizate si adaptate la geometria de miscare a reperelor de feronerie pentru toate tipurile de deschideri si materiale din care sunt executate ferestrele. Acest tip de servicii este apreciat si solicitat de producatorii de ferestre, deoarece interactiunea functionala a fitingurilor si a etansarilor influenteaza in mod direct performanta ansamblurilor finite. Cerintele privind eficienta energetica a cladirilor sunt in crestere, iar fenomenele meteorologice extreme se accentueaza de la o zi la alta. Prin urmare, caracteristica de etanseitate devine un element de importanta majora pentru protectia climei, siguranta si confortul utilizatorilor". 
 
Structura modulara standard, pentru programele din portofoliu
In procesul de dezvoltare a sistemelor sale de feronerie, Roto ramane fidel "principiului modular", deoarece beneficiile economice pentru clienti sunt vizibile. Astfel, daca anumite componente pot fi folosite pentru a produce diferite elemente, cu diverse tipuri de deschideri si pentru toate materialele de realizare a ramelor, acest lucru asigura majorarea rentabilitatii operationale. Cu ocazia expozitiei internationale Fensterbau/Frontale ce se va derula la Nürnberg in martie 2024, Roto va prezenta noi inovatii si va demonstra modul in care fitingurile si garniturile functioneaza sinergic pentru a optimiza siguranta functionala si facilitatea in utilizare. "La fel ca in cazul structurii modulare standard, clientii se pot baza pe Roto in situatia unor cerinte speciale, indiferent daca solutia solicitata exista deja sau o dezvoltam impreuna cu clientul. Procesul de inovare nu se incheie niciodata. Ca parte a diviziei Roto Aluvision, echipa de consultanta Roto Object Business dezvolta in mod continuu sarcini interesante primite de la producatorii de ferestre din aluminiu in organizatie. Proiectarea de produse specifice este completata de servicii extinse, prin care Object Business sustine clientii din intreaga lume incepand din 2014, de la ideea initiala a produsului, pana la asamblare. Calitatea testata a componentelor Roto a fost din nou relevanta pentru formularea deciziilor de management ale multor clienti. Protectia suprafetei sistemelor in conformitate cu cea mai inalta clasa de protectie la coroziune si proprietatile de rezistenta testate ale feroneriei, precum si durata extinsa de exploatare a garniturilor sunt aspecte importante pentru productia de ferestre/usi de inalta calitate. Inainte de a ne lansa pe piata produsele, acestea trec prin teste de prototip si dezvoltare, precum si printr-o varietate de teste de incercare in laboratoarele moderne detinute de Roto. Clientii au incredere in aceste masuri de asigurare a calitatii si, prin urmare, isi extind comenzile."
 
Piata internationala, in dezvoltare eterogena
O alta noutate este constituita de faptul ca partenerii Roto din intreaga lume isi pot supune ansamblurile produse la o serie de teste functionale in laboratoarele de testare Roto. "Este un serviciu important pe care il asiguram clientilor, avand o valoare adaugata mare. Toate testele sunt efectuate in conformitate cu standardele si ghidurile nationale si internationale actuale. Unele centre de testare, cum ar fi cele din Leinfelden-Echterdingen si Kalsdorf, sunt acreditate. Prin urmare, clientii pot primi si certificate recunoscute, legate, de exemplu, de clasa de protectie antiefractie. Gratie numeroaselor sale unitati de testare in diferite locatii, Roto ofera un serviciu unic care ajuta clientii sa economiseasca timp si bani. In ceea ce priveste Ultrafab Inc., aceasta se potriveste perfect cu profilul grupului. Este vorba despre unul dintre cei mai importanti producatori de garnituri pentru ferestre si usi din America de Nord. Pe langa garniturile cu perie de inalta calitate si profilele de etansare extrudate pentru ferestre, portofoliul de produse include si cateva produse speciale, destinate unor aplicatii in afara industriei constructiilor. Anul acesta, activitatea noastra a fost impulsionata de colaborarea cu producatori cunoscuti de ferestre din aluminiu din America Centrala si de Sud. Roto Aluvision a reusit sa stabileasca noi parteneriate promitatoare in zona, deoarece cererea de elemente din aluminiu creste in prezent in aceste tari. In ceea ce priveste Asia, proprietarii si industria imobiliara din China sunt deosebit de precauti in acest an, ceea ce nu este surprinzator avand in vedere insolventa marilor dezvoltatori imobiliari regionali. Lipsa noilor constructii ar putea fi, prin urmare, compensata doar intr-o mica masura de sectorul comercial, care este in crestere. Produsele si serviciile pentru reabilitarea ferestrelor sau inlocuirea acestora in cadrul renovarii cladirilor sunt necesare pe termen mediu, dar sunt in prezent putin solicitate din cauza ratei in crestere a economiilor in randul consumatorilor. Un efect pozitiv pentru Roto este ca, in vremuri de cerere mai slaba, producatorii cauta din ce in ce mai mult solutii de produse si parteneri care sa consolideze eficienta proceselor lor si unicitatea gamei. Seturile de feronerie precum Roto NX sau sistemul culisant cu etanseitate ridicata Roto Patio Inowa sunt, asadar, foarte solicitate. Pe plan european, baza de clienti s-a extins, inclusiv datorita noilor produse de succes din segmentele Sliding si Door. Roto a fost multa vreme mai mult decat un sinonim pentru fitinguri oscilo-batante. Producatorii de usi de intrare ne apreciaza ca furnizor de servicii complete pentru balamale pentru usi, sisteme de inchidere si praguri. Unicitatea sistemului culisant Patio Inowa atrage marile companii de constructii cu cerinte speciale. In acelasi timp, in Europa exista o constientizare tot mai mare ca reciclarea ferestrelor este facilitata de utilizarea anumitor garnituri. Exista deci multe motive intemeiate pentru a ne consolida parteneriatele si a ne asigura ca producatorii de componente sunt sprijiniti in mod optim in ceea ce priveste actiunile de comercializare", a mai afirmat Marcus Sander.
 
Parteneriat solid pentru o lume cu amprenta minima de carbon
Oficialul Roto a anuntat, de asemenea, ca grupul va continua si in anul urmator sa-si dezvolte unitatile din intreaga lume, orientandu-se catre neutralitatea climatica si asigurarea alimentarii cu energie electrica. Sistemele de generare a energiei electrice din resurse regenerabile contribuie la protectia climei, precum si la asigurarea unei alimentari constante cu energie electrica si, prin urmare, la fiabilitatea marcii. Pentru a mentine o flexibilitate deplina, digitalizarea si automatizarea vor fi, in continuare, promovate. "Astazi nu stim ce evenimente vor afecta economia globala si, in special, industria constructiilor pe pietele internationale in 2024. Dar elementele moderne de constructii sunt importante pentru transpunerea in realitate a obiectivelor de minimizare a amprentei de carbon. Acesta este fundamentul solid pe care se dezvolta industria noastra. In calitate de partener valoros al multor producatori de succes, privim viitorul cu optimism. Roto investeste continuu pentru a ne imbunatati in continuare amprenta climatica si pentru a ramane un furnizor de incredere", a subliniat in incheierea interventiei sale, CEO-ul Roto FTT.
 
Scaderea pietei rezidentiale a afectat in mod direct cererea
La pupitru a urmat Christoph Hugenberg, CEO al Roto DST, a carui idee principala din cadrul discursului a fost aceea ca divizia de ferestre de mansarda este bine pozitionata pentru viitor si se va consolida in continuare prin investitii in solutii noi, sustenabile si optimizarea proceselor. "In timp ce solicitarile pentru solutiile de ferestre de mansarda usor de instalat erau inca in plina expansiune pana la jumatatea anului precedent, fenomenul s-a oprit brusc in august 2022, iar cererea s-a prabusit. In faza de varf a pandemiei, comerciantii si-au crescut stocurile la maximum, din cauza preocuparilor legate de blocajele de livrare. In acelasi timp, industria constructiilor a scazut dramatic, ca urmare a faptului ca dezvoltatorii nu au mai avut resurse de finantare, preturile la materiale au crescut brusc, iar deciziile politice au dus la o mai mare incertitudine. Autorizatiile de construire au scazut cu aproximativ 30%, iar situatia comenzilor pentru producatorii de case prefabricate s-a diminuat cu pana la 80%. Datorita cifrelor foarte bune din trecut, situatia actuala pentru Roto este nesatisfacatoare, dar nu dramatica. Ne bucuram de niste baze solide si vom continua sa fim un partener de incredere pentru clienti in timpul si dupa finalizarea crizei actuale", a afirmat reprezentantul Roto DST. 
 
Procese sustenabile, disponibilitate rapida a produselor si servicii digitale
Divizia DST a continuat sa investeasca in procese orientate spre viitor, pentru a asigura disponibilitatea rapida a produselor si livrarea de incredere - desigur, la o calitate premium. Pe langa extinderea consecventa a gamei sortimentale, ce include in prezent ferestrele de acoperis plat "Roto OnTop", au fost create o serie servicii digitale pentru membrii "ProfiLiga", reprezentand programul pentru parteneri Roto. Christoph Hugenberg a subliniat ca "serviciul de finantare Roto continua sa fie deosebit de popular pentru procesarea completa a cererilor de finantare. Sustenabilitatea va deveni o parte integranta a ofertei noastre, avand ca obiectiv major alinierea gamei de produse cu exigentele dezvoltarii durabile. Chiar daca utilizatorii nu sunt momentan interesati de aceste aspecte, situatia legala este clara si, prin urmare, este previzibil ca in viitor produsele pentru constructii sa trebuiasca sa isi dovedeasca compatibilitatea cu mediul, iar comerciantii cu amanuntul si mesterii specialisti vor fi nevoiti sa reactioneze. Roto vrea sa deschida drumul, asumandu-si rolul de pionier ecologic. Suntem primul producator de ferestre de mansarda care a fost supus certificarii QNG a Institutului Sentinel Haus, ce asigura dovada ca toate produsele Roto ("Fereastra batanta Designo R8", "Fereastra batanta Designo R6", "Fereastra batanta RotoQ", "Trapa de acoperis plat Exclusive", "Scarile de mansarda Designo" si "Ferestrele pentru acoperis plat OnTop") indeplinesc cerintele stricte ale standardului QNG 313, pentru produsele de constructii cu emisii reduse. Prin urmare, toate cele enumerate anterior pot fi utilizate in proiecte care poarta sigiliul de calitate pentru cladiri durabile (QNG), fara a fi nevoie de verificari suplimentare. O alta noutate in 2024 va fi constituita de rama speciala pentru ferestrele de mansarda destinata optimizarii interactiunii cu sistemele fotovoltaice din proximitate. Pentru a combina ferestrele de mansarda Roto cu sistemele fotovoltaice de pe acoperis si tigla, specialistii in montaj vor avea la dispozitie acest cadru standard, ce ar garanta o functionare simbiotica a celor doua sisteme. De asemenea, in perioada urmatoare va fi lansata fereastra de mansarda "Roto Designo Heat", care ar putea crea o veritabila revolutie in conversiile si renovarea mansardelor, datorita panoului cu infrarosu, care ar putea prelua functiile de incalzire". 

Consolidare continua a numarului de solicitari pentru servicii profesionale
"La inceputul lui 2023 eram foarte optimist, insa dezvoltarea diviziei RPS s-a dovedit a fi chiar mai dinamica decat se preconizase initial", si-a inceput discursul directorul general al diviziei, Dr. Christian Faden. "Cresterea enorma a vanzarilor, cu peste 50% fata de anul precedent, a fost realizata atat din punct de vedere organic, cat si prin achizitionarea si integrarea de companii suplimentare. Competenta «Prietenilor de service» in problemele de renovare si modernizare a ferestrelor, precum si eficienta ridicata a organizatiei, sunt motivele succesului continuu al Roto Frank Professional Service GmbH, inregistrat de-a lungul anilor. Avand in vedere cerintele politice pentru utilizarea durabila a cladirilor existente si modernizarile pentru eficientizarea energetica, este de asteptat ca dinamica actuala sa se pastreze sau chiar sa se consolideze. In 2023 am preluat in organizatie doua companii ce furnizeaza servicii de instalare a usilor si ferestrelor. De asemenea, RPS a deschis in ultimele luni 13 noi centre de service, numarul total din regiunea DACH (Germania, Austria si Elvetia) ajungand la 33. Datorita acestei cresteri rapide si a proceselor extrem de eficiente, entitatea «Prietenii de service» ai RPS poate oferi suport atat clientilor noi, cat si clientilor existenti. Gama de servicii creste in acelasi ritm cu organizatia si, de aceea, suntem optimisti, asteptandu-ne ca 2024 sa reprezinte un an si mai bun pentru reabilitarea energetica a ansamburilor de tamplarie termoizolanta", a declarat Dr. Christian Faden.
 
Mentenanta ferestrelor existente, o solutie pentru optimizarea energetica
Adresandu-se in mod activ proprietarilor de case, administratorilor de proprietati si companiilor din industria imobiliara, RPS se angajeaza sa transmita o perspectiva importanta: inspectia regulata si, daca este necesar, repararea ferestrelor existente, care este relevanta pentru amprenta de carbon a sectorului de constructii si ar trebui sa fie in interesul sustenabilitatii, precum si al sigurantei functionale. "Exista o abordare specifica a tehnicienilor nostri atunci cand modernizeaza o fereastra. Fiecare practician stie ca garniturile rigidizate si fitingurile uzate nu mai pot asigura o etansare corecta. Zgomotul din trafic patrunde in interior, chiar si atunci cand fereastra este inchisa, iar pierderile de caldura sunt inevitabile. RPS a comandat un test la un laborator pentru a efectua masuratori comparative pe o fereastra din lemn veche de 30 de ani inainte si dupa o operatiune de modernizare. Rezultatele obtinute au fost ulterior utilizate pentru a determina ce efect pot avea actiunile respective asupra cerintelor energetice ale unei unitati rezidentiale. Concluzia a fost ca prin restabilirea etanseitatii, costurile de incalzire se reduc cu pana la 15%. Conform calculelor realizate, este posibila o economisire de pana la 300 kW/h de energie pentru incalzirea camerei, ceea ce corespunde la aproximativ 30 mc de gaz pe an pentru fiecare fereastra", a adaugat oficialul RPS. Ansamblul testat a avut dimensiuni exterioare de 100 x 150 cm, suprafata neetansata initiala fiind de circa 5 cmp. Prin inlocuirea garniturilor, aceasta arie s-a redus la doar 0,3 cmp, iar permeabilitatea aerului a scazut de 15 ori, ceea ce a permis incadrarea ferestrei in clasa de etanseitate 3, fata de clasa 1, cat era initial. "Avand in vedere toate acestea, este clar ca optiunea de a inspecta in mod atent ansamblurile vechi este justificata. Cererea de modernizari, bazata mai ales pe motive tehnice sau economice, vine de regula de la companii imobiliare si asociatii de proprietari, care nu detin fondurile necesare pentru inlocuirea completa sau doresc sa evite riscul de scadere a chiriilor. Modernizarea ferestrelor existente constituie o masura imediata, cu efecte directe asupra reducerii amprentei de carbon. De aceea, ne asteptam ca in anii urmatori cererea sa creasca in mod substantial, desi nu in acelasi ritm precum cea de ferestre noi", a conchis Dr. Christian Faden.
 
 
TSV
rehau
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left