PROFITUL cinstit, o posibilitate si nu doar o utopie |
Punct de vedere Publicat de Ovidiu Stefanescu 05 Apr 2016 08:00 |
Intr-un roman celebru, autorul introducea conceptul de "litanie impotriva fricii", care, intr-o forma aproximativa suna cam asa: „frica ucide mintea (…) este moartea marunta, purtatoarea desfiintarii totale (…)”. Extrapoland in lumea reala a afacerilor, se poate spune ca panica este sentimentul distrugator care are capacitatea de a anula orice demersuri antreprenoriale, altfel bine concepute.
Pledoaria in favoarea riscului nu presupune, dupa cum ar crede unii, asumarea pericolelor indiferent de sursa generatoare a acestora. Mai sunt destui care, intr-o interpretare fortata a dictonului machiavellian „scopul scuza mijloacele”, se folosesc de acest pretext pentru a-si justifica infractiunile. De fapt, aforismul se refera la anumite scopuri, in cazul respectiv cel mai nobil – si anume cel de salvare a patriei. Altfel … Riscul in afaceri se refera la asumarea unor decizii inspirate de investitii care sa creeze o valoare adaugata substantiala. Diferenta dintre companii este data de abilitatea si curajul, pana la urma, al factorilor de decizie de a identifica cele mai profitabile oportunitati si de a le exploata la maximum, in conditiile in care probabilitatea esecului este destul de ridicata. Insa, in caz de succes, rezultatele sunt pe masura.
Din pacate, in prezent multi manageri locali sunt macinati de teama ca anumite actiuni din trecut s-ar putea sa exercite efecte negative odata ce se pare ca justitia a devenit o reala putere in stat, care nu mai este tributara nimanui. Problema este simpla, fiind definita in Decalog: Sa nu furi! Atat si nimic mai mult. Nu exista derogari, astfel de fapte nu sunt mai mult sau mai putin grave, ci, pur si simplu, sunt! Teama de consecinte este justificata, iar „rasplata” este primita cu siguranta, intr-o forma sau alta. Ideea centrala este ca indreptarea sa vina pana la urma, iar cei obisnuiti cu mismasurile si potlogariile de orice fel, cu invartelile, micile gainarii, contractele pe baza de prietesuguri, licitatiile trucate etc. sa renunte o data pentru totdeauna la astfel de subterfugii si sa-si asume, in sfarsit, un comportament profesional, din care sa rezulte castiguri curate si clienti multumiti. As vrea sa nu-mi mai fie rusine in fata strainilor cand acestia afla ca sunt roman, sa dispara suspiciunea permanenta a fraudei legata de apartenenta la aceasta natie, sa ne amintim cu totii ca inaintasii nostri acum mai putin de un secol erau in stare sa concureze de la egal la egal in industrii de varf cum ar fi, de exemplu, cea aeronautica.
Se poate obtine profit si in mod cinstit, inclusiv in conditii adverse, cand autoritatile au un comportament irational si cand legislatia descurajeaza initiativele antreprenoriale. Pentru ca doar rezultatele obtinute in acest fel sunt durabile si nu constituie doar un castel de nisip, destructurat de primul val mai puternic. Riscul in afaceri, inclusiv pentru firmele de tamplarie termoizolanta, inseamna, pana la urma, exact capacitatea unor intreprinzatori inteligenti si instruiti de a-si consolida afacerile prin actiuni rationale, bazate pe studii economice, date statistice, inspiratie etc. Domeniul respectiv poate evolua doar bazandu-se pe asemenea premise, solutiile alternative, cum ar fi pasivitatea sau, mai grav, optiunea pentru actiuni neloiale, fiind sortite, pe termen lung, esecului, pentru a folosi un eufemism.
|