Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 21 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - OLTCHIM: Activitatea Ramplast reprezinta 6% din cifra de afaceri
OLTCHIM: Activitatea Ramplast reprezinta 6% din cifra de afaceri
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 18 Feb 2015 17:49
In cele 12 luni ale exercitiului financiar trecut, desi se afla in insolventa, Oltchim SA – Ramnicu Valcea a consemnat o situatie optima, de echilibru, in contextul in care incasarile din noiembrie s-au triplat, astfel incat veniturile din exploatare au ajuns mai mari decat cheltuielile de exploatare, chiar daca datoriile totale au sporit cu aproape 2%, pana la 3,73 miliarde lei. Ca urmare a acestui fapt, precum si datorita reconfigurarii strategiei manageriale aplicate de echipa coordonata de administratorul special Codrut Nicolae Bogdan Stanescu, combinatul a reusit sa-si comercializeze produsele atat pe piata locala (cu o pondere de 29% din vanzari), cat mai ales pe plan international (71% din cifra de afaceri), majorandu-si rulajul cu 129,6 milioane de lei in 2014, ceea ce a permis si reducerea pierderii totale din activitatea curenta cu 35%. Totodata, datele financiare aferente anului trecut confirma trendul pozitiv al activitatii, pe fondul majorarii gradului mediu de utilizare a capacitatii de productie, de la 20,69% la 24,26%, astfel incat s-au raportat incasari in crestere cu 26%, la 627,5 milioane de lei (141,2 milioane de euro) in 2014, fata de 497,9 milioane de lei in 2013. „Oltchim SA inregistreaza actualmente un punct de echilibru unde veniturile lunare din exploatare sunt mai mari decat cheltuielile de exploatare, mai putin amortizarea lunara, respectiv inregistreaza un indice EBITDA pozitiv de 383.000 de euro, care, comparativ cu rezultatele consemnate in prima luna de dupa intrarea in insolventa, de -4,1 milioane de euro, reprezinta o imbunatatire cu 4,5 milioane de euro. Acest lucru s-a reusit in principal din surse proprii, combinatul necontractand credite pentru a finanta capitalul de lucru, iar stocurile de produse finite au prezentat valori scazute, cuprinse intre 1,4 milioane de euro si 2,9 milioane de euro, care, insa, au avut o viteza de rotatie de 7 zile, societatea reusind astfel sa valorifice foarte repede productia realizata si, implicit, sa se poata autofinanta. In ceea ce priveste structura cifrei de afaceri, Oltchim mai detine, ca segmente operationale, sectia de produse tip polioli-polieteri, cu o pondere de 70% din cifra de afaceri, cea de produse clorosodice, cu o pondere de 20% in cifra de afaceri, cea de produse tip oxo-alcooli, cu o pondere de 4% in cifra de afaceri (mai redusa datorita faptului ca instalatia de oxo-alcooli a functionat incepand cu luna septembrie 2014) si altele, constand in principal in vanzari de utilitati si locatia de gestiune a activului Ramplast, cu o pondere de 6% din total. Activitatea comerciala a Oltchim SA este divizata in principal in urmatoarele zone geografice: Uniunea Europeana - 75%, restul Europei - 10%, respectiv Orientul Mijlociu - 12%”, se precizeaza intr-un comunicat al grupului de manageri ai intreprinderii din Ramnicu Valcea (a carei insolventa este administrata de Rominsolv si BDO Business Restructuring).
Planul de reorganizare, supus votului in luna martie
In alta ordine de idei, in intervalul 2-10 martie 2015 administratorul special al societatii va propune supunerea la vot a planului de reorganizare a Oltchim SA, in cadrul adunarii creditorilor, dupa care, daca va fi avizat favorabil, in termen de cel mult 15 zile va fi prezentat instantei spre confirmare. Potrivit acestui proiect, propus de administratorii judiciari, pretul de vanzare a intreprinderii va fi de cel putin 307 milioane de euro, din care circa 230 de milioane de euro reprezinta datoriile pe care vor sa le recupereze creditorii, iar restul de 77 milioane de euro constituie, de fapt, valoarea activelor. Fondurile obtinute din vanzarea societatii vor fi folositi pentru a achita o parte dintre datoriile combinatului. Principalul scenariu luat in considerare pentru redresare afacerilor Oltchim ramane, dupa cum se arata si intr-un articol anterior, separarea activelor de productie ale societatii intr-o entitate noua - Oltchim SPV - care ar urma sa fie vanduta unui investitor strategic. Datoriile vor ramane la Oltchim SA, la fel ca si terenurile sau cladirile fara rol in productie, ce vor fi lichidate. Solutia a fost incercata de mai multe ori, in ultimii ani, dar niciun investitor nu a depus o oferta angajanta. Planul prevede si ca datoriile ar trebui achitate in limita a 230 de milioane de euro, dupa deducerea din pretul de 307 milioane de euro a datoriilor curente si restante. Creditorii garantati si bugetari vor avea si optiunea de a converti creantele in actiuni la companie, fie dupa vanzare, fie ca o solutie alternativa de redresare a Oltchim SA.
***
Pe fondul unor pierderi de amploare, situate initial la 127,4 milioane de euro in 2012, societatea Oltchim SA a intrat in insolventa in luna ianuarie 2013. In ianuarie 2015, anterior depunerii la instanta a unui prim plan de reorganizare (demers finalizat pe 5 februarie 2015), totalul creantelor impotriva societatii, inscrise la masa credala, se cifra la 3,4 miliarde de lei (766 de milioane de euro). Actualmente, la Oltchim sunt functionale mai multe sectii de fabricatie, insa alte cinci linii de productie (de anhidrida ftalica – dioctilftalat, oprita total din luna august 2012, instalatia  de electroliza cu mercur, oprita total din luna mai 2012, sectia de PVC, oprita total din luna septembrie 2011, cea de monomer, oprita total din noiembrie 2008 si Directia Petrochimica Bradu, oprita total din noiembrie 2008) nu mai functioneaza si nu pot fi repornite in lipsa unei finantari suplimentare a capitalului de lucru, posibila eventual prin creditare, ceea ce nu se permite insa in cadrul procedurii de reorganizare pe cale judiciara. Singura finantare obtinuta dupa intrarea in insolventa a fost de 1,5 milioane de euro, concretizata prin incheierea unui contract de asociere in participatiune cu RCS & RDS, prin care s-a finantat revizia generala si repornirea instalatiei de oxo-alcooli, in septembrie 2014. Potrivit portalului instantelor de judecata, magistratii Tribunalului Valcea au respins in ianuarie a.c. cererea unor reclamanti – persoane fizice de trecere a Oltchim la faliment, au admis o cerere de plata formulata impotriva companiei de Dynamic Selling Group, iar urmatorul termen in care completul S3 – Faliment se va reuni in sedinta pentru continuarea procedurii insolventei a fost stabilit la 25 martie 2015. Informatii suplimentare, la www.oltchim.ro
 
rehau
ABONARE REVISTE
TSV
SISECAM
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left