Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 26 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - CE: Proiect IntelGlazing, privind dezvoltarea ferestrelor inteligente cu autocuratare
CE: Proiect IntelGlazing, privind dezvoltarea ferestrelor inteligente cu autocuratare
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 07 Mai 2021 06:14
Pana in anul 2022, va fi definitivat proiectul IntelGlazing – ferestre inteligente functionale, cu proprietati de autocuratare, pentru a imbunatati eficienta energetica a mediului construit, acesta fiind realizat de University College London (din Marea Britanie) si finantat integral de UE, cu un buget general de peste 1,7 milioane de euro. Initiat in 2016, actualmente s-a ajuns la un stadiu intermediar de cercetare, precum si la anumite rezultate provizorii, prezentate de Comisia Europeana in cele ce urmeaza.
Potrivit studiului, ferestrele inteligente, care permit controlul precis al cantitatii de energie termica din incintele unei cladiri, contribuie direct la scaderea numarului de unitati de climatizare si la eforturile de modernizare a cladirilor europene, pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic.
„Aproximativ 75% din cladirile UE sunt ineficiente din punct de vedere energetic, iar tarile membre implementeaza diverse programe de reabilitare profunda a imobilelor existente, pentru a preveni atat cheltuielile prea mari cu energia, cat si emisia de gaze cu efect de sera. Dar, in pofida tuturor eforturilor de cercetare, pentru a face cladirile mai eficiente din punct de vedere energetic, in ceea ce priveste proiectarea ferestrelor si a vitrajelor nu s-au folosit pana recent noile tehnologii. Astfel, in ceea ce priveste vitrajele, in prezent ramane utilizata pe scara larga tot metoda sputerizarii magnetronice (Low-E), existand actualmente diverse cercetari (care au creat inclusiv dispute legale), potrivit carora geamul cu joasa emisivitate poate contribui la o asemenea concentrare a radiatiei solare incat sa provoace daune elementelor adiacente ferestrei, dintr-o incinta. Astfel, trebuie identificate/ utilizate si alte metode de tratare a vitrajelor, inclusiv pe baza unor cercetari de ultima ora”, a precizat Ioannis Papakonstantinou, profesor de nanoinginerie la University College London - Marea Britanie.
Proiectul sau de cercetare, Intelglazing, foloseste idei stiintifice noi, din nanotehnologie si fotonica, pentru a crea materiale subtiri, dar eficiente, de tratare a vitrajelor (de ordinul a cativa nanometri), pentru a izola mai bine cladirile.
Acest lucru fusese incercat inainte in industrie, dar toate eforturile anterioare nu au fost incununate de succes - fie au blocat prea putina radiatie nociva provenita din lumina solara (prin metoda Low-E si prin altele, derivate din aceasta, radiatia termica apropiata de infraosu – NIR nu este blocata), fie produsele au fost prea scumpe si dificil de realizat.
„Daca incepem sa combinam metodele traditionale de tratare a vitrajelor cu nanotehnologia, atunci limitele de performanta a ferestrelor ajung la niveluri mult mai inalte. Tehnologia sticlei Intelglazing include un prim strat microscopic subtire, de sticla nanostructurata, sub forma de fagure, cu o grosime de un micrometru. Pot fi realizate astfel structuri subtiri, care se suprapun si imprastie lumina soarelui, reducand stralucirea luminii solare la nivelul vitrajului. Cel de-al doilea strat permite cresterea efectiva a eficientei din punct de vedere energetic. Experimentam actualmente acoperirea vitrajului cu oxid de vanadiu, care se poate atasa la primul strat, sub forma de fagure. Acest compus chimic este termocromic si isi poate schimba culoarea in functie de temperatura. De exemplu, in sezonul estival, oxidul de vanadiu va reactiona la caldura, vitrajul va deveni usor opac si va respinge cea mai mare parte a radiatiei solare apropiate de infrarosu - NIR, in timp ce, in sezonul de iarna, gradul de transparenta va creste si cea mai mare parte a radiatiei solare poate patrunde in incinta”, a mai subliniat cercetatorul britanic.
Producatorii de ferestre pot aplica aceasta metoda fie la ansamblurile noi, prin vitrajele ce vor fi fabricate cu metoda Intelglazing, fie la cele existente, ca un strat adeziv de pelicula polimerica, dispus direct la nivelul vitrajului. Un avantaj suplimentar al acestui lucru, dupa cum afirma prof. Ioannis Papakonstantinou, este ca producatorii pot personaliza ferestrele sau pot aplica diverse pelicule cu noile straturi Intelglazing, pentru a crea puncte de temperatura si de protectie termica diferite. Pentru detalii suplimentare referitoare la proiect, click aici!
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left